:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 05, 2019   16:16

0

166

Mala i srednja preduzeća kičma lokalnog ekonomskog razvoja

Ministar za evropske integracije Vlade Srbije, Jadranka Joksimović i generalni direktor za susedske odnose i pregovore o proširenju pri Evropskoj komisiji Kristijan Danijelson uručili su u Kraljevu sertifikate preduzetnicima i predstavnicima mikro i malih preduzeća čiji projekti će biti podržani u okviru programa EU PRO koji finansira EU.

Sertifikati su uručeni grupi od 68 preduzeća koja posluju u Zlatiborskom, Kolubarskom, Macvanskom, Moravičkom, Podunavskom, Pomoravskom, Rasinskom, Raškom, Topličkom i Šumadijskom okrugu, a kojima su odobrena sredstva u ukupnoj vrednosti od blizu 1,4 miliona evra.

Uručenje sertifikata preduzetnicima i predstavnicima mikro i malih preduzeća

Preostalih 38 preduzeća ugovore su potpisala u Bujanovcu 22. februara ove godine u prisustvu šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija.

Ministar Joksimović je rekla da mala , srednja i mikro preduzeća kičma održivog privrednog razvoja.

"Rešeni smo da ovaj period pre punopravnog članstva Srbije u EU, kada su nam dostupna sredstva, razni programi i mogućnosti iskoristimo na najbolji mogući način i da razvijamo ne samo našu ekonomiju, već i da idemo u pravcu ukupnog održivog razvoja", rekla je Joksimovićeva.

Ministar za evropske integracije je napomenula da primenjujući najbolje prakse onih koji su uspeli da donesu održivi razvoj u državama EU, Srbija uči od najboljih.

"Ne dešava se odrzivi uspeh preko noći, ali važno je prepoznati strateški pravac razvoja. Važno je biti uporan i ne posustati pred prvim preprekama. Ne mozemo reći da mi ne treba da budemo u EU jer i oni imaju probleme i pitati se da li nas žele u članstvu ili ne. EU je klub država koja je pokazala da su zajednički interesi država i zajedničko oblikovanje politika doneli mir, prosperitet i bolji život", rekla je Joksimovićeva, napominjući da je važno da Srbija ima što bolje projekte koji će zaposliti ljude.

Danijelson je rekao da je impresioniran prikazanom prezentacijom.

"To pokazuje da ova vrsta programa koju radimo zajedno sa vladom Srbije ima konkretne rezultate, a to znači ekonomski razvoj i to znači da imate šansu da ispunite svoje snove", rekao je Danijelson.

Prema njegovim rečima, ovo je način da se da podrška Evropske unije na pravi način, davanjem podrške malim i srednjim preduzećima.

Uz podršku EU, mikro i mala preduzeća će dobiti bespovratna sredstva za nabavku nove opreme što će im omogućiti da povećaju produktivnost, a sredstva će između ostalog biti dodeljena preduzećima koja posluju u oblasti informacionih tehnologija, koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda ili preradom drveta.

Uspešnim sprovođenjem projekta EU će pomoći da ukupno 106 mikro i malih preduzeća unapredi svoju proizvodnju i kvalitet proizvoda i otvori nova radna mesta, dopinoseći tako unapređenju konkurentnosti lokalne privrede u Srbiji, rekao je Danijelson.

Kroz projekat će se uz podršku EU nabaviti oprema za mikro i mala preduzeća vredna više od dva miliona evra.

Izvor: Танјуг

JoksimovićDanijelsonmala i srednja preduzećaEK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva