:

:

TV Most

clock

Februar 05, 2019   9:48

0

153

Mali: Ako se po jutru dan poznaje, biće povišica

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da ne postoji razlog da tokom godine ne dođe do još većeg povećanja plata i penzija ako rezultati budu i dalje dobri.

"Ako vidimo rezultat za januar, a planirali smo sufuicit od 7,8 milijardi u budžetu, a verovali ili ne, ostvarili smo tri puta bolji rezultat. Suficit je 23,6 milijardi, ako je to indikacija i ako se po jutru dan poznaje, 2019. biće bolja od 2018. a time se stvara mogućnost za bolje penzije i plate", rekao je Mali za TV Prva.

Ministar je najavio da bi u maju ili junu mogao da bude raspisan tender za Komercijalnu banku.

Razne su opcije na stolu, ali sigurno je da se ide ka pronalaženju strateškog partnera, rekao je Mali i dodao da će već koliko sutra u tom cilju, biti potpisan sporazum s Lazardom - bankom iz Francuske koja je savetnik vlade u procesu pronalaska strateškog partnera.

"U maju, junu očekujemo i tender i videćemo ko će biti zainteresovan, nadam se da ćemo do kraja godine i taj proces završiti. Nema potrebe da država Srbija bude suvlasnik u Komercijalnoj banci", rekao je Mali

Povodom boravka delegacije MMF-a Beogradu, Mali je kao važno ocenio to što su potvrđeni rezultati iz 2018, što je, kako je dodao, bila jedna od najuspešnijih ako ne i najuspešnija u poslednjih 10 godina.

Krajem godine suficit u budžetu, treću godinu za redom, sada je 32,2 milijarde dinara, podsetio je Mali i dodao da građani već osećaju te rezultate.

Cilj je borba za svako radno mesto i jednocifrena stopa nezaposlenosti, rekao je Mali i podsetio da je ona sada pala 11 odsto.

Ministar je podsetio da je prošle godine u Srbiji bilo više od tri milijarde direktnih stranih investicija, što je više od 50 odsto investicija u ceo region.

"Sada je šansa da idemo i korak dalje, i upravo najveća tema sa MMF je bila i nastavak reformi, strukturnih, reformi javnih preduzeća, javne uprave, e-uprave, poreske, i što je za mene vazno, dodatni set poreskih zakona i olakšica, koje planiramo za 2020", naveo je Mali.

Izvor: Танјуг

Siniša Malipovišica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva