:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 05, 2022   11:08

0

41

Mali: Budžet na tri stuba-standard građana, kapitalne investicije, energetika

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se budžet za narednu godinu zasniva na tri stuba: povećanju standarda građana, kapitalnim investicijama i energetici, i da je pravljen sa veoma konzervativnim pristupom, jer se mogu očekivati veći prihodi od planiranih.

Gostujući na RTS-u, Mali je rekao da je u prva tri kvartala ostvaren pozitivan rast BDP-a, da je javni dug u odnosu na BDP oko 54 odsto, što je, naglasio je, ispod nivoa Mastrihta, dok je prosek EU 94,5 odsto.

Ministar kaže da, uprkos krizi, država naštavlja sa povećanjem plata i penzija, a da je ukupno povećanje penzija od 20,8 odsto procentualno najveće povećanje penzija ikada. Dodaje da će povećanje plata biti 12,5 odsto za javnu upravu, a za vojnike 25 odsto i da od 1. januara se povećava minimalna zarada za 14,3 odsto, te da će iznositi više od 40.000 dinara.

"Usmereni smo da održimo i povećamo životni standard građana jer su povećanja veća od projektovane inflacije za narednu godinu. Nastavljamo politiku brige o svakom pojedincu", zaključio je Mali.

Govoreći o kapitalnim investicijama, Mali kaže da u budžetu ima 6,8 odsto BDP-a za tu namenu, da će ove i sledeće godine to biti najveće izdvajanje, jer su, naglašava, kapitalne investicije veoma važan deo rasta BDP-a.

"U naredne dve-tri nedelje očekujemo da potpišemo ugovor sa EU oko brze pruge Beograd-Niš, gradi se trenutno 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, imamo dodatni novac za izgradnju projekta metroa u Beogradu, investiranje u bolnice i škole", podvukao je Mali.

Što se tiče energetike, ministar ističe da je kriza izazvana u svetu, ali da mi imamo dovoljno novca da obezbedimo gas, a borimo se da imamo dovoljno struje i za domaćinstva i za našu ekonomiju. "Peti je decembar, imate tople domove, grejanje radi, obezbedili smo dovoljne količine gasa, borimo se da obezbedimo i dovoljne količine struje. Država je pokazala svoju snagu i stabilnost, teret krize preuzela je u navećoj meri za sebe", istakao je Mali. Dodaje da je povećanje struje i gasa minimalno povećanje, ako se uporede sa cenama u svetu.

Ministar ističe da su pri pravljenju budžeta za narednu godinu imali konzervativni pristup, jer smatra da je tako bolje da se vodi računa o svakom dinaru, pa ako nas iznenadi veći prihod, onda ćemo znate gde da uložimo.

"Nama su prihodi projektovani 7,8 odsto veći za narednu godinu, to je daleko najkonzervativniji pristup, gledamo da budemo najkonzervativniji pa da nas lepo iznenade prihodi. Za ovu godinu imamo 192 milijarde dinara veće prihode od planiranih. Onda je lakše voditi budžet, kada vidite da vam bolje ide naplata prihoda", podvukao je.

Mali naglašava da je situacija u svetu takva da ne može da se predvidi šta će se sutra desiti zbog konflikta i situacije na energetskom tržištu.

"Od 2020. svetska kriza je verovatno nikada veća od Drugog svetskog rata, zbog pandemnije, nakon toga zbog velikih problema u lancima snabdevanja, tu je energetska kriza, konflikt u Ukrajini. U svim tim uslovima, Srbija se mnogo bolje snašla, nego razvijenije zemlje od nas", poručio je Mali.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva