:

:

TV Most

clock

Januar 18, 2020   8:35

0

78

Mali: Đilasov plan je povratak u bankrot

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je da je nekadašnji gradonačelnik Beograda i lider svojevremeno vladajuće Demokratske stranke a danas opozicije Dragan Đilas imao priliku da nešto dobro uradi za građane, ali da to nije učinio.

Đilas, koji je ove nedelje predstavio svoj šestomesečni plan "Srbija 2020", "pokazao je samo jedno - da je njegova politika da kaže građanima ono što žele da čuju, ne vodeći računa o ceni. To je Srbiju gurnulo u ekonomski ambis", naveo Mali u autorskom tekstu za "Večernje novosti".

On je istakao da ne razume da građani više ne veruju u bajke i laka obećanja, jer su preživeli njegovu vlast, i fiskalnu konsolidaciju u kojoj su izneli teret reformi na svojim leđima.

"Mi nikada nismo vodili takvu politiku, već smo donosili teške odluke, kako bi građani Srbije sutra živeli bolje. Ta teška fiskalna konsolidacija je vratila Srbiju na noge i dala nam mogućnost da povećamo plate u javnom sektoru od osam do 15 odsto, i penzije u ovoj godini za 5,4 odsto", rekao je Mali.

On ističe da je reč o povećanjima na realnim osnovama, koja prate rast srpske privrede i koja ne narušavaju teško stečenu makroekonomsku stabilnost.

"Sa druge strane, Đilas misli da može metodom proizvoljnog odabira da napravi budžet i svoj šestomesečni plan, tako što ce u njega staviti sve ono što misli da narod želi da čuje. Te njegove metode nisu nikakva novost. Imao sam priliku da se uverim u njegovo neznanje kada sam preuzeo rukovođenje Gradom Beogradom. Dug od 1,2 milijarde evra, 14 milijardi dinara dospelih a neizmirenih obaveza - to je ono što nam je ostavio gospodin Đilas", dodaje Mali.

On kaže da su Đilasove privatne firme za to vreme prihodovale 619 miliona evra.

"Dakle, gubici i zaduživanje kada je reč o javnom novcu, ali, sa druge strane, ozbiljno lično bogaćenje", rekao je Mali.

Ministar finansija smatra da bi Đilasov plan, koji je javno predstavio, za samo šest meseci vratio Srbiju na put ka bankrotu, a za nekoliko godina bi ona do toga i došla.

"Đilasovim najnovijim planom predviđa se smanjenje finansiranja nekih kapitalnih projekata i pratećih troškova zaduživanja. Srbija je zaostajala u dužem vremenskom periodu za zemljama Centralne i Istočne Evrope u kapitalnim ulaganjima, pre svega u izgradnji puteva i pruga, i sada to nadoknađuje. Ponosni smo što smo uspeli da u poslednjih pet godina izgradimo 350 kilometara auto-puteva, a gradićemo i dalje", istakao je Mali.

On je upozorio da bi Đilasovo predloženo povećanje plata imalo za posledicu povećanje učešća zarada u BDP za 1,4 procentna poena, odnosno udeo zarada bi iznosio 10,9 odsto i bio bi znatno veći od proseka u EU.

"I sam Đilas, čak i sa ovako malo razumevanja u ekonomiju, zna da je to nemoguće, pogotovo u šestomesečnom periodu, ali je izabrao da priča bajke", dodaje Mali i navodi da bi ukupan efekat predloženih Đilasovih mera, pri ostalim nepromenjenim okolnostima, imao negativan efekat na fiskalni rezultat.

Planirani deficit bi, kako je precizirao, umesto 0,5 odsto BDP iznosio oko četiri odsto BDP, što znači da bio bi čak osam puta veći.

"Mi ne možemo, kao Đilas, da u roku od šest meseci od Srbije napravimo utopiju. Ono što možemo jeste da u narednih pet godina, u okviru programa 'Srbija 2025', uložimo 14 milijardi evra u izgradnju auto-puteva, železnice, vodovodne i kanalizacione mreže, stanova za mlade bračne parove, da uložimo u pronatalnu politiku, ekološke projekte", dodao je Mali.

"Đilas i njemu slični su imali dosta vremena da se pokažu u nekom ranijem periodu. I pokazali su se. Zato se njihovim rečima ne može verovati, a i svaka analiza pokazuje da bi bilo opasno da im se poveruje. Mi smo pokazali da ostvarujemo obećano, i zato imamo prava da nastavimo da sanjamo velike snove", zaključuje Siniša Mali.

Izvor: Танјуг, Večernje novosti

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva