:

:

TV Most

clock

Avgust 06, 2020   18:04

0

177

Mali: Đilasu nedostaje ekonomska logika

Član Predsedništva SNS i ministar finansija Siniša Mali odbacio je danas kritike Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da vlast ne iznosi tačne podatke o ekonomskim rezultatima, dodajući da su možda članovi S SP-a navikli da barataju "lažnim podacima", ali da ozbiljna država ima institucije koje se time bave.

Mali je naveo da sve ekonomske parametre i broj zaposlenih prati između ostalih i Nacionalna služba za zapošljavaje, Poreska uprava, PIO fond, Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, a prati se i broj uplaćenih poreza i doprinosa.

U tom smislu ukazao je da podaci Poreske uprave pokazuju da se trenutno isplaćuje više zarada nego u februaru ove godine.

Precizirao je da je zaključno sa 28. februarom 156.219 poslodavaca isplatilo zarade za ukupno 1.919.525 zaposlenih, a zaključno sa 30. junom je 165.278 poslodavaca isplatilo zarade za ukupno 1.946.842 zaposlena.

"Mi kada saopštavamo podatke, ne govorimo ih napamet. Sa druge strane, Đilas i njegovi saborci su za vreme krize 2008. godine zemlju ostavili na cedilu. Imali ste zatvorene fabrike, na stotine hiljade nezaposlenih, propale kompanije“, istakao je Mali.

On je rekao da Đilasu nedostaje ekonomska logika i smisao sa realnost, ali da je sa druge strane vrlo sposoban da pokrade građane Srbije i da obezbedi zaradu svojim firmama od 619 miliona evra.

„Taj čovek je zadužio grad Beograd za 1,2 milijarde evra, ostavio je deficit od preko 20 odsto. Morali smo mnogo toga da uradimo kako bismo sanirali posledice njegovog pogubnog upravljanja gradom", rekao je Mali.

Dodao je da se isto dešavalo i na nivou države, navodeći da je javni dug bio preko 70 odsto, a nezaposlenost preko 25 odsto.

"Mi smo stabilizovali naše javne finansije, smanjili smo javni dug tako da je sada ispod nivoa koji propisuje Mastriht, nezaposlenost u prvom kvartalu nam je 9,7 odsto. Kruna naših uspeha je rast BDP-a od 5 odsto“, istakao je Mali.

On je podsetio da je Srbija upravo po privrednom rastu u prvom kvartalu ove godine bila najbrže rastuća ekonomija Evrope.

„EU je u drugom ovogodišnjem tromesečju zabeležila rekordan pad ekonomske aktivnosti od oko 12 odsto. Američka ekonomija, inače najveća na svetu, u drugom tromesečju potonula je neverovatnih 32,9 odsto na godišnjem nivou. Dok je ceo svet na nogama, Srbija u drugom kvartalu ima pad od 6,5 odsto", rekao je Mali.

Dalje kaže da kada se sve oduzme i sabere Srbija je prvih šest meseci ove godine zabeležila pad privrede od svega 0,9 odsto, a sve druge privrede sveta doživele su dvocifreni pad.

"Na prste jedne ruke mogu da se izbroje zemlje sa padom ispod jedan odsto u prvom kvartalu godine. Takođe, ne sećam se da je Srbija bila broj jedan kada su Ðilas i njegovi saborci njome upravljali“, rekao je Mali.

Dodao je da je sve prijatno iznenadio podatak o industrijskoj proizvodnji u Srbiji u junu jer je bila veća za 2,6 odsto u odnosu na jun 2019. godine.

On je dodao da najviše voli da učestvuje u argumentovanoj raspravi, ali da, kada sa druge strane nema sagovornika ko će pružiti dobru argumentaciju, dijalog zaista postaje bespredmetan.

Mali je istakao da je povodom javnog duga već toliko puta odgovarao Draganu Đilasu, ali da mu neće biti teško da to uradi još jednom.

„U uslovima pandemije i najvećeg ekonomskog pada u Evropi posle Drugog svetkog rata nedavno su lideri 27 zemalja članica Evropske unije postigli dogovor o dodeli 360 milijardi evra zajmova zemljama u EU. Rok za otplatu pozajmice je kraj 2058. godine. Stoga pitam, Đilasa i Stefanovića, da li su građani u tim zemljama tužni jer će morati da isplaćuju dugove u narednih 30 godina? I da li je ta odluka bila pogrešna za njih i njihove ekonomije?“, upitao je Mali.

On je zaključio da je javni dug Srbije na kraju juna 2020. godine 57,3 odsto BDP-a, te da je daleko ispod ozbiljne granice zaduženosti i ispod nivoa koji propisuje Mastriht.

Stefanović je ranije danas u saopštenju doveo u sumnju ekonomske rezultate koje saoštavaju zvaničnici i tvrdi da je reč o obmani.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva