:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 11, 2021   17:27

0

129

Mali: I uz treći paket mera javni dug neće preći 60% BDP-a

Učešće javnog duga Srbije i uz treći paket pomoći privredi i građanima neće preći 60 odsto BDP-a, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali i poručio da država vodi odgovornu ekonomsku politiku i da smo očuvali makoekonomsku stabilnost.

"Hoćemo da pomognemo građanima i privredi i da ih spremimo za vreme posle pandemije, da napravimo juriš i na svetska tržišta i ostvarimo brži razvoj", rekao je Mali, koji je na konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić predstavio treći paket mera podrške privredi i građanima.

Ministar je naveo da ove godine ohrabruje to što su brojke iz januara mnogo bolje nego što se očekivalo i da je, umesto planiranog deficita u budžetu od 13,4 milijardi dinara, ostvaren suficit od 13,3 milijardi dinara.

Treći paket mera je, kaže, vredan 249,4 milijardi dinara, a sa prva dva paketa sprovedena u 2020. ukupno 953 milijardi dinara, s tim što su trećim paketom mera, za razliku do prva dva, uključena i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije korona.

To je, navodi, dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru u Srbiji.

Najavio je da će u aprilu biti usvojeni i zakoni neophodni za sprovođenje trećeg paketa pomoći.

Pomoć po 1.460 evra svakom zaposlenom kroz tri paketa

Svaki preduzetnik i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u Srbiji dobiće kroz isplatu minimalnih zarada ukupno 1.460 evra pomoći države kroz tri paketa mera podrške, računica je koju je izneo ministar finansija.

On je rekao da, ako se na to doda 100 evra koje su prošle godine dobili svi punoletni građani koji su se prijavili, i uz planiranu isplatu još 60 evra u ovoj godini, 1.050.000 zaposlenih dobiće ukupno po 1.620 evra.

Kada su ugroženi sektoru u pitanju, kaže Mali, hotelijeri i ugostitelji prošle godine su dobili dodatno još jednu minimalnu zaradu, a ove godine takođe će moći da računaju na još jednu dodatnu minimalnu zaradu

"Samo kroz minimalne zarade svakom zaposlenom u ovom sektoru država je pomogla sa 1.970 evra. Ako na to dodate i direktnu pomoć od 160 evra, to je onda 2.130 evra", kaže Mali.

Smatra da su ovo impozantne cifre i brojke koje pokazuju ne samo da država vodi odgovornu ekonomsku politiku i da vodi računa o svakom zaposlenom, nego govori o snazi naše ekonomije i naših javnih finansija, o odgovornosti i načinu na koji vodimo ekonomsku politiku

"Od toga nećemo odustati", poručio je Mali i izrazio zadovoljstvo što je smo kroz ova tri paketa mera dobili taj kredibiltete i stvorili poverenje kod građana koji znaju da država postoji i kada je kriza u pitanju.

"Mi ćemo i da nabavimo vakcine, da izgradimo dve kovid bolnice za četiri meseca, mi ćemo i da nađemo novac i način da pomognemo svim preduzećima da opstanu, da prežive i da budu još jači nakon pandemije", zaključio je Mali.

Ostajemo pri proceni rasta BDP u 2021. od šest odsto

Ministar finansija je izjavio da apsolutno ostaje pri proceni da će, uprkos situaciji sa korona virusom, rast BDP-a Srbije biti šest odsto, koliko je i predviđeno budžetom za ovu godinu.

"Sa trećim paketom pomoći, koji treba dodatno da ojača privredu, apsolutno smo sigurni da je rast od šest odsto realan", naglasio je Mali odgovarajući na pitanja novinara.

Mali je rekao da je budžetom za ovu godinu predviđeno čak 330 milijardi dinara za kapitalne investicije, što je 5,5 odsto BDP-a, za izgradnju autoputeva, mostova, tunela i drugih infrastrukturnih objekata, što sve podstiče rast BDP-a.

Ministar je podsetio da je, pored toga, predviđeno i povećanje plata u javnom sektoru od pet odsto, penzija za 5,9 odsto, kao i minimalne zarade za 6,6 odsto.

"Nema mnogo zemalja u svetu koji su svoj budžet tako koncipirale u ovoj situaciji, kao i da imaju i povećanje plata i penzija", naveo je Mali.

Kaže da ohrabruju cifre stranih direktnih investicija u 2020. godini, kao i rast izvoza.

Sve to znači, ističe Mali, više novca u budžetu i za nove projekte i veće plate i penzije.

To je sve potvrda da se Srbija promenila i da ostajemo pobednici i vodeći u Evropi kada je ekonomija u pitanju.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da nije zabrinuta za našu ekonomiju, ali da jeste za oporavak evropske ekonomije, s obzirom da je ekonomija Srbije dosta oslonjena na evropske zemlje, a pre svega na Nemačku i Italiju.

"Brzina našeg rasta zavisiće i od brzine njihovog oporavka", dodala je Brnabić.

Kaže da je lepo to što u svetu svi primećuju uspeh Srbije u vakcinaciji stanovništva, ali da to što je spora vakcinacija u zemljama EU nama ne ide na ruku, jer može da se odrazi na našu privredu.

"Nadam se da će se i u zemljama EU brzo rešiti taj problem sa vakcinama", dodala je premijerka.

Izvor: Танјуг

Sinića MaliBDPpaket pomoći
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva