:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 24, 2020   12:25

0

94

Mali: Izbegli smo najcrnji scenario, budžet stabilan

Izborili smo se sa najtežim posledicama kovida 19 i izbegli najcrnji scenario, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i poručio da je budžet stabilan, kao i makroekonomska situacija.

 

"Čekamo kraj godine i siguran sam da ćemo i dalje imati brojeve koji se odnose na još manju nezaposlenost i sigurno i na stopu rasta BDP koja će biti među tri prve u Evropi", rekao je Mali novinarima nakon obilaska firme Visaris koja se uključila u program "Moja prva plata" namenjem mladima sa završenom srednjom školom i fakultetom.
Podsetio je da je uloženo 5,8 milijardi evra kako bismo se izborili i umanjili negativne posledice kovida 19.
"Podsetiću vas, i pet minimalnih zarada i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i Fond za razvoj i garantna šema i 100 evra koje smo isplatili svakom punoletnom građaninu u Srbiji", rekao je Mali.
Naglasio je da je sve to omogućilo da Srbija izbegne taj najcrnji scenario koji se može videti u velikom broju drugih zemalja, gde su milioni ljudi ostali bez posla, a fabrike zatvorene.
"Toga u Srbiji nema. U ovom trenutku u drugom kvartalu imali smo rekordnu nisku stopu nezaposlenosti 7,3 odsto, ali ni sa tim nismo zadovoljni", rekao je Mali.
Naveo je da je upravo zbog toga program Moja prva plata usmeren ka tome da oni koji do sada nisu imali nikakvo radno iskustvo to prvo iskustvo i steknu.

Poslodavci zainteresovani za državni program "Moja prva plata" imaju još sutra rok da se prijave, a ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež obišli su firmu "Visaris" koja se uključila u taj program i oglasila 11 pozicija za obuku mladih.

Mali je, posle obilaska te firme koja proizvodi rendgen aparate, rekao da je "Visaris" jedno od 5.636 preduzeća koja su se do sada već prijavila za program "Moja prva plata".

Mali kaže da su do sada poslodavci koji su se prijavili za program oglasili ukupno 13.500 radnih mesta na 8.500 pozicija.

Podsetio je da je program "Moja prva plata" usmeren ka mladima koji su završili srednju školu i fakultet, a nemaju posao.

Njima će država pomoći tako što će deo plate pokriti u periodu od devet meseci i to mesečno 20.000 dinara za one sa završenom srednjom školom i 24.000 za one sa završenim fakultetom.

"Ostatak plate će obezbediti poslodavac", rekao je Mali.

Program Moja prva plata usmeren je na mlade koji do sada nisu imali nikakvo radno iskustvo kako bi ga stekli i kako bi još lakše našli posao.

Iz budžeta je za taj program izdvojeno dve milijarde dinara.

Izvor: Tanjug, RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva