:

:

TV Most

clock

Novembar 06, 2019   14:41

0

131

Mali: Milionske uštede za budžet zbog nižih kamatnih stopa

Srbija je ostvarila veliku pobedu na međunarodnom finansijskom tržištu emitovanjem desetogodišnje obveznice na Londonskoj berzi u iznosu od 550 miliona evra sa nikad nižom kamatnom stopom od 1,25 odsto i za koju je potražnja bila tri puta veća nego što je plasirano, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, to je velika potvrda ne samo uspeha ekonomskih reformi koje su sprovođene proteklih godina u našoj zemlji, nego i većeg poverenja investitora da ulažu u Srbiju.

Mali je objasnio da je na jučerašnjoj aukciji više od 150 najvećih investicionih fondova, penzionih fondova, osiguravajućih kuća želelo da ulaže u naše hartije od vrednosti.

"Tri puta je bilo više tražnje nego što je bila ponuda. Ono što je posebno važno, mi ne podižemo naš javni dug na taj način, već novac koji smo juče dobili iskoristićemo da vratimo obveznicu koja dospeva u februaru sledeće godine, a čija je kamatna stopa 4,9 odsto", rekao je Mali na konferenciji za novinare.

Kako je objasnio to znači da umesto da plaćamo 4,9 odsto kamatnu stopu sada plaćamo po stopi od 1.25 odsto - četiri puta manje.

"Trošak kamatnih stopa se spušta i pada iz meseca u mesec i iz godine u godinu, što je potvrda sigurnosti naše zemlje za ulaganja, potvrda kreditnog rejtinga i predstavlja potvrdu uspeha napretka naših ekonomskih reformi", rekao je Mali.

Istakao je da je 2016. godine prosečna ponderisana kamatna stopa bila 4,5 odsto, a sa ovom emisijom je 3,27 odsto.

"To bi, na primer, bilo ko kada bi neko domaćinstvo koje je nekad plaćalo kamatnu stopu od 6, 7 ili 8 odsto, kao što smo mi plaćali 2012. i 2013. godine, sada plaća 1,25 odsto. To su milionske uštede za naš budžet, jer umesto da plaćamo skupe kamate i kredite, mi ih sada vraćamo", objasnio je Mali.

Dodao je da to otvara prostor i za povećanje plata i penzija, kao i za više investicija u infrastrkturne projekte.

Mali je istakao da je posebno važno što dug koji pristiže u februaru i koji je u dolarima, mi ćemo emitovanjem te obveznice smanjiti učešće duga u dolarima i spustiti ga ispod 20 odsto.

Naveo je da je početkom ove godine nivo dolarskog duga u našem javnom dugu bio 26 odsto.

"Odgovorno, pažljivo i precizno se bavimo našim javnim finansijma. Idemo na to da kroz ekonomske reforme i smanjenje rizika ka zemlji ulaganja smanjujemo kamatne stope na naše hartije i sa tom politikom ćemo nastaviti", podvukao je Mali.

Izvor: Танјуг

Malibudžet
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva