:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2019   8:51

0

195

Mali: Otvaranjem Koridora 11 ostvarujemo san, ima mesta za veće plate i penzije

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS je da će u nedelju biti otvorena još jedna deonica Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga i da će onda postojati pun profil auto-puta od Obrenovca do Čačka u dužini od 103 kilometra.

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će se, ne samo brže i bezbednije dolaziti do Čačka, već će biti ostavren višedecenijski san, što je pokazatelj snage srpske ekonomije.

Mali je rekao da je možda još važnije to što će deonica od Obrenovca do Surčina biti gotova do kraja godine. Navodi i da se radi put Požega – Preljina i da će do kraja oktobra biti otvoren i istočni krak Koridora 10 a kreće se i u izgradnju Moravskog koridora.

Ministar podseća da je 18. maja otvoren južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

Siniša mali ukazuje i da je Fajnenšel tajms Srbiju stavio na čelnu poziciju u svetu po direktnim stranim investicijama ističući da ih je prošle godine bilo ukupno 107.

Zato navodi da ne razume kad neki kažu da je to loše i pita šta je dobra vesta: "Da zatvarmo fabrike umesto da ih otvaramo?".

"Imam osećaj da nismo sposobni da budemo ponosni da smo prvi u svetu u nečemu u čemu sve zemlje žele da budu prve", naveo je Mali.

Dodaje da se ozbiljno pristupa ekonomskoj politici i standardu građana i da rezultati nisu slučajni.

"Krenuli smo s fiskalnom konsolidacijom, nepopularnim merama, rezultate tih mera imate sada", naveo je Mali.

Poručuje da investicije u infrastrukturu pokreću ekonomiju, podstiču rast BDP-a i podižu kvalitet života.

"Strane investicije su jedan jedo našeg rasta. Hoćemo brže i bolje, zato je predsednik Vučić govorio o novom investicionom ciklusu od više od 12 milijardi evra", rekao je ministar.

Ima mesta za povećanje plata i penzija

Precizira da će to biti investicije u vodovod i kanalizacionu mrežu, u nove puteve... Kaže i da će stručnjaci iz svih ministarstava dati podršku analizi projekata.

Ministar je naveo da je u prvih sedam meseci ove godine suficit u budžetu bio 48,5 milijardi dinara a da je planiran deficit. Zbog toga kaže da ima mesta za povećanje plata i penzija a u narednim nedeljama biće doneta i odluka o minimalnoj ceni rada.

Mali navodi i da će u decembru prosečna plata biti veća od 500 evra.

"Još mnogo toga treba da se uradi ali da bi plate nastavile da rastu moramo ozbiljno da se bavimo ekonomijom i da investiramo", napomenuo je.

Kaže i da ove godine već ima 17 odsto više investicija u odnosu na prethodnu i da najbolje godine dolaze po pitanju ekonomskog rasta i razvoja.

Mali je rekao da se očekuje odluka o povećanju minimalne cene rade. Ističe da i sindikati i poslodavci imaju svoje zahteve ali da će Vlada doneti odluku i da se očekuke značajno povećanje minimalne cene rada.

Izvor: RTS

Siniša Malipovećanje plata i penzijakoridor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva