:

:

TV Most

clock

April 17, 2019   14:09

0

265

Mali otvorio trgovanje na Londonskoj berzi

Ministar finansija Siniša Mali otvorio je danas trgovanje na Londonskoj berzi zajedno sa generalnim direktorom te berze Nikilom Ratijem, sa kojim je potom razgovarao o investicionim potencijalima Srbije i mogućnostima za saradnju.

"Republici Srbiji ukazana je velika čast na Londonskoj berzi, s obzirom na to da su nam omogućili da simbolično otvorimo današnje trgovanje na berzi, a potom i da finansijskoj zajednici u svetu predstavimo investicione potencijale Srbije", izjavio je Mali koji boravi u jednodnevnoj poseti Londonu.

Dodao je i da je dobro što je berza, odnosno najveći broj kompanija, od jutros u plusu, kao i da imao veoma dobar i konstruktivan sastanak sa direktorom berze Nikilom Ratijem, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

"Razgovarali smo o ekonomskoj politici Vlade Republike Srbije, o njenim investicionim mogućnostima, i o tome na koji način možemo da proširimo našu bazu investitora", izjavio je ministar Siniša Mali.

"Želimo da oni još više ulažu u naše hartije od vrednosti, i da prepoznaju potencijale Srbije", poručio je Mali, uz ocenu da su brojke na našoj strani.

"Imamo dobre rezultate, i investitori to prepoznaju", istakao je ministar finansija i zahvalio direktoru berze na prilici koja je ukazana Srbiji.

U okviru konferencije koja je posvećena Evropi i Centralnoj Aziji, a koja se održava na Londonskoj berzi, ministar Siniša Mali će danas predstaviti ekonomsku politiku Republike Srbije i finansijskoj zajednici u Londonu.

Mali pozvao investitore na Londonskoj berzi da ulažu u Srbiju

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas ekonomsku politiku Vlade Srbije na Londonskoj berzi i pozvao investitore iz celog sveta da ulažu u Srbiju.

U Londonu se održava konferencija koja je posvećena Evropi i Centralnoj Aziji.

Mali je finansijskoj zajednici u Londonu govorio o makroekonomskim rezultatima koje je Srbija postigla.

On je istakao da je Srbija mnogo toga uradila u oblasti ekonomije u poslednje četiri godine, i zahvalio se na prilici da o tome govori na Londonskoj berzi.

“Velika mi je čast što mogu da podelim našu uspešnu priču i da vas pozovem da ulažete u Srbiju, koja je poslednjih godina postala najatraktivnija investiciona destinacija u našem regionu. Srbija je prošle godine privukla 3,5 milijardi evra investicija, dok su sve druge zemlje u regionu zajedno privukle 1,9 milijardi evra",naveo je ministar.

Tri godine zaredom imamo suficit u budžetu, javni dug nam je na nivou od oko 50 odsto BDP-a, a rast BDP-a je u prošloj godini iznosio 4,3 odsto, rekao je ministar Mali prezentujući rezultate Srbije.

On je dodao da je Srbija diverzifikovala bazu investitora, i da je otvorena ka tržištima širom sveta.

“Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, ali su nam osim evropskih, važna i druga tržišta. Imamo sporazume o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom, i to nam daje prednost u odnosu na ostale evropske zemlje. Poslednjih godina imamo i veoma velika ulaganja iz Kine”, istakao je Mali.

Mali je naglasio da je cilj da Srbija dobije investicioni rejting, i da je već napravljen jasan plan kako bi se to i dogodilo u naredne dve godine.

Kada je reč o glavnim ciljevima za budućnost, ministar je istakao da su to finansijska stabilnost i dalji rast privrede.

Mali je zaključio svoje izlaganje na Londonskoj berzi rekavši da će najbolje vreme za Srbiju tek doći i da se nada da će i oni biti deo toga.

Izvor: Танјуг

Siniša MaliLondonska berzainvestitori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva