:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 26, 2022   8:24

0

61

Mali: Platni razredi su samo deo šire reforme javne uprave

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je uvođenje platnih razreda samo deo šire reforme, a da je za jaku i efikasnu javnu upravu potrebno imati i zadovoljne zaposlene.

 

"Svaki građanin može da vidi rezultate reforme javne uprave. Trenutno se svi mladi preko E-uprave prijavljuju za 100 evra pomoći, a tako se podnose i poreske prijave", kazao je Mali sinoć tokom gostovanja u debati "Reč na reč" na RTS-u.

Prema njegovim rečima, uloženo je mnogo u digitalizaciju i modernizaciju javne uprave, a platni razredi samo su deo toga.

"Modernizovali smo našu javnu upravu, mnogo uložili u digitalizaciju, u unapređenje njegovog rada, i ti rezultati se danas vide. Ne može se uporediti ovo danas sa onim što je bilo pre par godina, a platni razredi su samo deo te uspešno sprovedene reforme", naglasio je Mali.

On je rekao da je za jaku i efikasnu javnu upravu potrebno imati i zadovoljne zaposlene i kao primer naveo da su plate danas u Srbiji, u odnosu na pre 10 godina značajno porasle.

"Trenutno se sprovodi veliki projekat po imenu Iskra. Pravimo bazu sa tačnim brojem ljudi i njihovim primanjima, onda je mnogo lakše da se sprovede reforma", dodao je Mali.

Ministar je govorio i o subvencijama za domaća i strana preduzeća, a naglasio je da je Srbija uspela u teškim okolnostima da održi finansijsku stabilnost i da je lider u ovom delu Evrope.

"Subvencije su iste i za domaća i za strana pravna lica, za mene su to sve domaća pravna lica", rekao je Mali govoreći o subvencijama za zapošljavanje koje daje država.

On je naglasio da je zemlja održala finansijsku stabilnost, i da je javni dug 51,4 odsto BDP-a i to nakon 8,7 milijardi evra pomoći koje je vlada dala da bi se umanjile posledice kovida. "U ovom trenutku smo lider u ovom delu Evrope", istakao je ministar.

On se zahvalio zaposlenima u javnoj upravi i podsetio na povećanja plata od 10 odsto najavivši dalja povećanja primanja. "Sa tom politikom ćemo nastaviti i dalje. U srcu te reforme nam je i reforma javne uprave. Ne bismo mogli sve to da sprovedemo da javni sektor to nije podržavao", kazao je ministar.

Mali je govorio i o javnim preduzećima i rekao da je njihova reforma pokrenuta 2014. i da trenutno ne postoji nijedno koje predstavlja bilo kakav fiskalni rizik po budžet Republike Srbije što je, kako je naglasio, potvrdio i MMF.

"Godine 2015. je 25 javnih preduzeća poslovalo pozitivno, a prošle ih je 84 svoju dobit uplatilo u budžet, dakle 3 puta više, a ukupno smo 16,8 milijardi dinara dobili od javnih preduzeća. Ne kažem da je sve sjajno, ali brojke dovoljno govore da nam je i taj deo privrede stabilan", naveo je Mali.

Kako je rekao ministar, javna preduzeća sigurno mogu bolje, ali njihov doprinos u prevazilaženju pandemijske krize se ne sme zanemariti. On je naglasio i da očekuje da u narednom periodu javna preduzeća postanu motori daljeg napretka i razvoja zemlje.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva