:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2020   10:55

0

70

Mali: Povećanje minimalca "gura" i prosečnu platu na gore

Ministar finansija Siniša Mali kaže da povećanje minimalca za 6,6 odsto utiče i na povećanje prosečne plate i da se ni u vreme najveće ekonomske krize zbog korone ne odustaje od zacrtanog plana za 2025. godinu da prosečna plata bude 900 evra.

Minimalna zarada u narednoj godini biće povećana 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara, od 1. januara sledi i povećanje penzija za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule.

"Povećanje minimalca je dobravesti u uslovima najveće ekonomske krize. Svetske ekonomije padaju 10 pa i 20 odsto. Vlada Srbije napravila odgovornu odluku, jer sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore", rekao je Mali za TV PInk.

On je naglasio da je prošle godine povećanje minimalca bilo 3.000 dinara - 11,1 odsto, a da se sada ide sa povećanjem minimalne zarade od 6,6 odsto,za 2.000 dinara.

Podseća da je minimalna zarada 2012. minimalna bila 15.600 dinara, a da je danas duplo veća.

"Važna vest za sve naše zaposlene u privredi jer i koeficijent po času se povećava sa 172,5 dinara na 183,9 dinara , sve plate u relativnom iznosu rastu zbog porasta minimalca", pojasnio je ministar.

Država će, kako je naveo, izaći u susret poslodavcima da im i ovog puta olakša kako bi se sačuvala radna mesta.

"Oko 13 milijardi dinara je ukupno opterećenje za sve poslodavce godišnje. MI smo povećali neoporezivi deo dohotrka sa 16.300 na 18.300 dinara", naglasio je on i dodao da je time država deo troška preuzela na sebe.

Naglašava da je cilj da se prosečna minimalna zarada približi potrošačkoj korpi, što jeste zahtev sindikata.

Napominje da sve razvijene zemlje trpe veliki ekonomski pad, a da je Srbija u prvoj polovini ove godine imala pad od 0,8 odsto.

Penzije će od 1. januara biti povećane po švajcarskoj formuli, gde je povećanje proporcionalno rastu prosečnih plata i inflaciji.

"Prošle godine rast penzija je bio 5,4 ove godine, ove godine 5,9 odsto", rekao je ministar i naveo da za one penzionere koji su imali prinadležnosti u 2012. godini od 30.000 dinara, danas imaju primanje od 37.096 dinara, a sa povećanjem imaće 39.284 dinara.

"Dve hiljade dinara mesečno više, ako pomnožite sa 12 meseci to 24.000 dinara više, što je skorio još jedna penzija godišnje", zaključio je ministar.

Dolazak DFC-a znači da smo stabilni i atraktivni

Mali je izjavio "da je u Vašingtonu postignut odličan ekonomski sporazum, koji je važan za razvoj i rast životnog standarda u celom regionu, kao i da je dolazak Američke razvojne agencije (DFC) potvrda da se situacija u ovom delu Evrope smiruje i da se razmišlja o ekonomiji".

"Imaju 60 milijardi dolara godišnji budžet za investicije, koje su u skladu sa njihovom ekonomskom politikom. To za nas znači da smo sigurni, stabilni i atraktivni. Sedište će im biti u Beogradu, za ceo region. Mislim da je sve to veliki korak napred", izjavio je Mali.

Mali je podsetio da visoka delegacija DFC  dolazi u Beograd 21. septembra.

Dodaje da će osim infrastrukturnih projekata, DFC pomoći razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i podstaći razvoj ženskog preduzetništva.

Mali je naveo da su godinama isključivo političke teme bile na stolu, ali da se sada ozbiljno razmišlja o ekonomiji.

"Nije isto kada kažete - dođite u Srbiju ili dođite u region. Veće tržište je primamljivije i daje nam svima sigurnost", zaključio je Mali.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?