:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 05, 2021   19:58

0

147

Mali: Prijava vakcinisanih za dodatnu pomoć od 1. do 15.juna

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će svi koji su vakcinisani makar jednom dozom do 31. maja moći da se prijave za dodatnu pomoć od 3.000 dinara od 1. do 15. juna, kao i da dobiju taj novac do 20. juna.

Mali je rekao da će sutra biti usvojena uredba o toj pomoći na vladi, kao i da će se građani prijavljivati na isti način kao i za pomoć od 60 evra, preko sajta Trezora.

"I svako ko se prijavi, dobiće do 20. juna tu dodatnu pomoć. Najstariji sugrađani koji su se vakcinisali nemaju potrebu da se prijavljuju, kao ni za ovih 60 evra", naveo je Mali gostujući na TV Pink.

Ističe da je cilj da se podstaknu građani da se što više vakcinišu, kako bi se što pre vratili normalnom životu.

Mali je dodao da je to deo trećeg paketa pomoći privredi i građanima.

Kaže da penzioneri, njih 1,633 miliona, sutra dobijaju prvih 30 evra pomoći.

"Oni su nam prvi na redu. Oni koji penzije primaju u gotovini, njima su otvoreni namenski računi u Poštanskoj štedionici i sutra će moći taj novac da podignu. Dakle, ispunjavamo sve što smo obećali. U petak isplaćujemo sve korisnike socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija", kaže Mali.

Ministar podseća da u ponedeljak sledi isplata 50 odsto druge minimalne zarade, što je deo paketa pomoći privredi, a da od 12. juna počinje isplata prvih 30 evra za sve sugrađane koji su se prijavili.

Od danas, ističe ministar, radi i kol-centar putem kojeg građani mogu telefonom da se prijave za novčanu pomoć države u iznosu od 30 plus 30 evra.

Pomoć će biti isplaćena u maju i novembru, a prijava traje do 15. maja. Broj telefona kontakt centra je 0800101100.

Ministar kaže da se putem kol-centra danas prijavilo 12.000 građana, a ukupno 3.350.000 građana.

"Pozivam građane da se prijave za pomoć, ali takođe i da se vakcinišu. Mi kao država dajemo primer, jer nagrađujemo one koji su shvatili koliko je imunizacija važna, kako za zdravlje tako i za otvaranje naše ekonomije", istakao je Mali.

Ministar je ponovio da se trećim paketom pomoći ni na koji način ne ugrožava makroekonomska stabilnost zemlje.

"Nama će javni dug biti ispod 60 odsto BDP-a do kraja godine, a ono što želimo je da nam stopa rasta bude iznad 6 odsto, što za naše građane znači nova radna mesta, nove fabrike, više novca za infrastrukturu i veće plate i penzije i to u doba najveće ekonomske krize ikada, što je ogroman uspeh", kaže Mali.

On kaže da ekonomski rezultati Srbije mnogo bolji nego što se očekivalo.

"Mi smo očekivali u prvom kvartalu da ćemo imati pad od minus 1,3 odsto, a danas je Zavod za statistiku izašao sa podatkom da je prvi kvartal u plusu 1,2 odsto, dakle umesto minusa imamo plus. Mi smo sa minusom od 1,3 odsto u prvom kvartalu računali na 6 odsto rasta za celu godinu, što je jedna od najviših stopa rasta za ovu godinu u Evropi. Sa plus 1,2 umesto minus 1,3 odsto, mi smo sad već na 6,4 ili 6,5 odsto rasta za ovu godinu. Naravno, drugi kvartal je ključan, jer očekujemo da ćemo rasti preko 10 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, a da bi se sve to desilo, najvažnija nam je imunizacija i da građani u što većem broju prime vakcinu, jer to znači i mogućnost putovanja i potpuno otvaranje ekonomije i vraćanje života u normalu, što je osnova za veću stopu rasta i punjenje budžeta. MMF očekuje da će nam rast biti 5 odsto, ja sada već mogu da kažem da ćemo rasti preko 6 odsto, što je istorijski uspeh za našu zemlju u najvećoj ekonomskoj krizi ikada", istakao je ministar Mali.

Izvor: T a n j u g

Siniša Malivakcinisaninovčana pomoć
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva