:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2022   13:30

0

154

Mali: Rebalansom do para za mlade, penzije, energente; BDP će preći 60 milijardi evra

Pet je osnovnih razloga zbog kojih predlažemo rebalans budzeta, rekao je danas u Skupštini Srbije ministar fiansija Siniša Mali predstavljajući rebalans budžeta za ovu godinu i naveo da je prvi razlog to što su u prvih 10 meseci ove godine ostvareni prihodi veći od planiranih za 180 milijardi dinara, a drugi rast cena energenata.

"Koliki je rast (cena energenata) najbolje pokazuju podaci da je u septemrbru na 2019. godine megavat struje koštao od 38 do 60 evra a ove godine košta između 327 i 556 evra, sto je 10 puta više“, rekao je Mali i dodao da nam zato treba dodatni novac za energente.

Predlogom rebalansa budžeta, koji je prošle sedmice usvojila Vlada Srbije, predviđeni su ukupni prihodi i primanja od 1. 709,5 milijardi dinara, a rashodi i izdaci od 1. 988,5 milijardi dinara.

Kao treći razlog za rebalans, Mali je naveo pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara, čiji početak isplate je najavio za 16. decembar.

"Četvrti razlog su penzije koje bi od novembarske trebalo da se povećaju za devet odsto. Predsednik Vučić je obećao da će penzije biti povećane i u januaru za 12,1 odsto i to bi bilo ukupno povećanje od 20,8 procenata“, rekao je Mali.

Peti razlog za rebalans su, kako je naveo, podrška merama nataliteta koje se ogledaju u isplati od po 100.000, 200.000 i 300.000 dinara za prvorođeno, drugođeno i trećerođeno dete kao i pomoć majkama u rešavanju stambenog pitanja u iznosu do 20.000 evra.

Novac za ovu svrhu će, prema rečima ministra finansija, biti obezbeđen rebalansom.

Mali je naveo da su rebalansom budžeta za 2022. godinu predviđeni ukupni budžetski prihodi u iznosu od 1.709,5 milijradi dinara što je za 192,7 milijardi ili 12,7 odsto više u odnosu na iznos predviđen originalnim budžetom za 2022. godinu.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.490,6 milijradi dinara, što predstavlja povećanje od 172,7 milijardi a neporeski u iznosu 199,7 milijradi dinara, što je povećanje od 24,2 milijardi dinara.

On je istakao da će deficit za ovu godinu biti 3,9 odsto a da je bilo planirano tri odsto ali, kako je rekao, s obzirom na sve što se dešavalo ove godine, očekivalo se da bude i veći.

Mali je istakao da su povećane sve vrste poreskih prihoda a da su među faktorima koji su doveli do izmene u visini i strukturi budžetskih prihoda i privremeno smanjenje akciza na derivate nafte, te povoljnija kretanja na tržištu rada.

“Nezaposlenost u Srbiji je najmanja i iznosi 8,9 odsto, dok zaposlenost iznosi 50,9 odsto”, naveo je Mali.

Dodao je da su državne finansije stabilne i da trenutno na računu ima 301,1 milijarda dinara, da država nema problem sa izvršavanjem obaveza, što je prema njegovoj oceni veliki uspeh nakon tri godine krize.

U prilog dobrim rezultatima naveo je i da je Srbija u prvih 10 meseci ove godine imala 3,4 milijarde dinara direktnih stranih investicija.

Dobrim rezultatima i dobrom prilivu novca u budžet je prema njegovim rečima doprineo i realni rast plata koji je za devet meseci iznosio tri odsto u privredi.

Prema njegovim rečima u rebalansu je odvojeno 15 milijardi dinara više za socijalno ugrožene, jer kako je rekao Mali u vremenu velike krize neophodno je pomoći socijalno najugroženijima.

Naveo je da je iznos za poljoprivredu povećan za 16,5 milijardi i da tako ukupan poljoprivredni budžet iznosi 78,5 milijardi. Kada je o turizmu reč, za 400.000 vaučera izdvojene su 4,3 milijarde dinara.

Mali je rekao i da je za nastavak izgradnje Beogradskog metroa izdvojeno 5,4 milijardi dinara i dodao da nijedan započeti infrastrukturni projekat neće biti zaustavljen, da će se nastaviti sa gradnjom puteva, bolnica i slično.

Naveo je da je za kapitalne investicije rebalansom izdvojeno 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a i pozvao poslanike da usvoje predloženi rebalans kako bi se obezbedio novac za nabavku energenata, za mlade i penzionere, kao i podržale mere nataliteta u Srbiji.

Naš BDP će ove godine preći 60 milijardi evra

-Trenutni makroekonomski indikatori u Srbiji su takvi da će naš bruto društveni proizvod (BDP) za ovu godinu preći 60,2 milijarde evra, što je skoro duplo više nego pre 10 godina, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta za ovu godinu pred poslanicima u Skupštini Srbije, Mali je rekao da je ovaj uspeh tim veći što smo u par od tih 10 godina imali proces fiskalne konsolidacije.

Govoreći o udelu javnog duga u BDP-u, naveo je da on trenutno iznosi 53,7 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta.

"Kada se gledaju prethodne dve godine kumulativno, mi smo bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi", rekao je Mali.

Dodao je da se do kraja sledeće godine može očekivati da prosečna zarada u Srbiji iznosi 720 do 730 evra.

Kao veoma pozitivno je naveo to što se povećavaju izvorni prihodi Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), dakle prihodi od naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osoguiranje zbog čega se i novac za povišicu penzija neće izdvajati iz republičkog budžeta nego iz sredstava Fonda PIO.

"I Nacionalna služba za zapošljavanje je postala ekonomski samostalna, tako da ne nemamo subvencija ni za njih. Ostale su samo subvencije za Republički fond za zdravstveno osiguranje", rekao je Mali, uz opasku da je to razumljivo s obzirom na to da epidemija kovida još traje.

Izvor: T a n j u g

Siniša Malirebalans budžetaBDP
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva