:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2022   16:24

0

135

Mali s potpredsednicom DFC o ekonoskoj situaciji u Srbiji i svetu

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali danas je zajedno sa ministarkom poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Jelenom Tanasković razgovarao sa potpredsednicom Američke međunarodne razvojne finansijske korporacije Marjam Košaraj o ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu, kao i o sprovođenju garantne šeme koja je namenjena malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Mali je upoznao potpredsednicu DFC sa ekonomskom situacijom u Srbiji i sa makroekonomskim rezultatima, te posebno istakao da je uprkos krizi nezaposlenost na nivou od 8,9% i da je na istorijskom minimumu, kao i da je Srbija apsolutni lider u regionu po broju stranih direktnih investicija. 

Naveo je i da je javni dug pod kontrolom i da je ispod nivoa koji propisuje Mastriht.

On je rekao da su ovakvi zajednički projekti važan signal kako bismo zajedno išli napred, i da sa takvim aktivnostima treba nastaviti i u budućnosti.

Potpredsednica DFC je istakla da je namera te agencije da pomogne preduzeća u Srbiji i da ojača privredu, te da se na taj način stvaraju uspešna preduzeća i uspešne priče.

Garantna šema, koja je juče i zvanično predstavljena javnosti biće na raspolaganju mikro, malim i srednjim preduzećima, sa posebnim fokusom na poljoprivredu, nerazvijene regione, održivi razvoj, start-apove, kao i kompanije koje vode žene. 

Kompanijama će biti dostupni krediti za obrtna sredstva i za investicije na period od šest meseci do deset godina. 

Reč je o 272 miliona dolara koji će sada biti plasirani, a 21,51 odsto od ukupnog iznosa dodeljeno je poljoprivrednom sektoru, 10,29 odsto održivom razvoju, 8,53 odsto kompanijama koje vode žene, a 7,06 odsto nerazvijenim regionima.

Ukupan iznos koji je DFC dodelio projektu je 400 miliona dolara, te su Mali i Košaraj istakli da ima prostora i za druge banke da se priključe projektu. 

Ugovori su do sada potpisani sa Bankom Inteza, Prokredit bankom, Adiko bankom i Rajfajzen bankom.

Novi portfelj garancija DFC sprovodi u saradnji Ministarstvom finansija i misijom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji.  

Sagovornici su zaključili da će ovaj projekat dodatno ojačati zajedničku saradnju, a u korist privrede u Srbiji.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

Siniša MaliMarjam KošarajDFC
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva