:

:

TV Most

Foto: Ministarstvo finansija

clock

Maj 06, 2022   14:41

0

131

Mali sa Hilom o ekonomskim odnosima, Otvorenom Balkanu, energetici...

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristoferom Hilom o ekonomskim odnosima dve zemlje, inicijativi „Otvoreni Balkan“, kao i o aktuelnim globalnim dešavanjima.

Sagovornici su razgovarali i o situaciji u energetskom sektoru, i saglasili se da ona mora da bude bolja.

Mali je rekao da je taj sektor vitalan za svaku ekonomiju i da može da bude izvor privrednog rasta. Dodao je i da je važno da se napravi jasna strategija u energetici, kako bismo znali šta radimo u narednim godinama.

Ambasador je naglasio da su SAD u tom smislu na raspolaganju da pomognu Srbiji.

Mali je istakao da je ekonomska situacija u Srbiji stabilna, te da je važno što je na vreme sprovedena fiskalna konsolidacija jer je naša zemlja spremna dočekala krizu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je dodao da je upravo zbog tog odgovornog ponašanja bilo prostora da se pomogne privredi i građanima za vreme pandemije, što je doprinelo da stopa nezaposlenosti danas bude na nivou od pre početka pandemije korona virusa, a javni dug pod kontrolom.

Mali je rekao i da se u Srbiji trenutno gradi 10 auto-puteva, te da je važno što se veliki novac iz budžeta izdvaja za kapitalna ulaganja, koja doprinose rastu BDP-a i podižu kvalitet života građana. Dodao je i da je Srbija prošle godine po prvi put emitovala zelenu obveznicu, te da će se taj novac koristiti isključivo za ekološki prihvatljive projekte.

Tema sastanka je bila i inicijativa Otvoreni Balkan, koju je Hil posebno pohvalio, i istakao da je važno da i druge zemlje u regionu pristupe ovoj inicijativi, kako bi ona iskoristila svoj pun potencijal.

Mali je rekao da ova inicijativa znači mnogo bolju povezanost, lakše kretanje ljudi i roba, nova radna mesta, i da je Srbija tome potpuno posvećena. Ministar je naglasio i da je Srbija na evropskom putu i da je važno da ceo region postane deo Evropske Unije, te da je vreme da „počnemo da razmišljamo zajedno“.

Mali je poklonio ambasadoru repliku „Dušanovog dinara“ i istakao da se nada da će tokom njegovog mandata odnosi dve zemlje biti dodatno unapređeni.

Izvor: T a n j u g

Siniša MaliKristofer HilOtvoreni Balkanenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva