:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2019   16:40

0

304

“Mali Šengen”, velika korist

Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež rekao je da bi uspostavljanjem "malog Šengena" na Zapadnom Balkanu kompanije iz celog regiona bile na dobitku.

Marko Čadež je rekao da bi kompanije iz celog regiona dobile veće regionalno, zajedničko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača, bez barijera i kočnica za više međusobne trgovine i ulaganja, što bi im omogućilo da budu produktivnije, konkurentnije, da više proizvode, izvoze, same više investiraju i privuku više stranih investicija.

To, prema rečima Čadeža, podrazumeva, da se zajednički prostor uredi kao zajedničko tržište i jedinstvena investiciona destinaciju.

Trebalo bi da se harmonizuju propisi unutar regiona i sa evropskim standardima, pojednostave procedure, usaglase veterinarski i fitosanitarni sertifikati.

Potrebno je i da se međusobno priznaje prekogranična dokumentacija i usklade radna vremena graničnih službi, kako bi roba, ljudi i kapital, što je i ključni zahtev privrednika, neometano prolazili kroz ceo region.

"Dogovor predsednika Vučića sa albanskim i makedonskim premijerima, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, da se u oktobru sastanu u Novom Sadu, kako bi konkretizovali aktivnosti za dublje političke i ekonomske integracije unutar regiona i zajednički nastup – u bloku pred EU, daje posebnu – političku težinu, uticaj i podsticaj onome za šta se poslednjih godina zalaže šest komora regiona okupljenih u Komorskom investicionom forumu Zapadnog Balkana", ocenio je Čadež.

Predsednik Privredne komore Albanij Nikolin Jaka smatra da je ideja predsednika Srbije o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Severne Makedonije i Albanije dobra, da njena realizacija može da ubrza proces integracija zemalja na Zapadnom Balkanu, ali smatra da bi ona produbila političku nestabilnost na Zapadnom Balkanu, ukoliko bi bilo koja zemlja iz regiona bila isključena iz ove inicijative.

Izvor: Танјуг

ČadežPKSmali Šengen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva