:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Maj 14, 2020   11:58

0

190

Mali: Srbija iz krize izlazi kao pobednik

Ministar finansija Siniša Mali poručio je da Srbija iz krize, izazvane pandemijom korona virusa, izlazi kao pobednik, što, dodao je, ne bi bilo moguće da nije bilo truda i rada i zaposlenih u rudarskom basenu Kolubara i EPS-u.

Mali se zahvalio je zaposlenima na zalaganju i na ljubavi prema svojoj zemlji.

Ministar je istakao da svi moraju da budu svesni da ceo svet prolazi kroz najveću i najtežu ekonomsku krizu ikada - na desetine miliona je nezaposlenih, privrede propadaju, fabrike se zatvaraju.

"Takav najcrnji scenario se nije desio u Srbiji. Izašli smo sa pravim, sveobuhvatnim merama podrške onima kojima je to najpotrebnije", rekao je Mali.

Podsetio je da je država izdvojila 5,1 milijardi evra za podršku, oko 11 odsto BDP-a, jer je prihvatila da teret krize bude na njenim plećima, s obzirom da to može da izdrži, kako bi privreda preživela.

Mali je dodao da toga ne bi bilo da nije bilo reformi koje je Aleksandar Vučić pokrenuo 2014. godine i koje su dovele do toga da država ima zdrave i jake javne finansije i devizne rezerve.

Ministar je podsetio i da je prvi kvartal, Srbija završila sa pet odsto rasta BDP, dok je u Evrozoni stopa -3,3 odsto, a u SAD još manja, te da ima dobru osnovu, i želju da bude prva u Evropi po stopi rasta.

Mali je poručio da je sledeći važan korak da se nastavi sa investicijama, sa projektom Srbija 2025, za koji je opredeljeno 14 milijardi.

"Želimo da ulažemo u infrastrukturu, puteve, bolnice, vrtiće, škole, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, da izgradimo jeftine stanove za mlade, prosečnu penziju od 400 evra, a plate preko 900 evra", rekao je Mali.

Izvor: Танјуг

MaliKolubara
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva