:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Februar 04, 2019   9:24

0

259

Mali: Srbija na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta

Delegacija MMF-a završava drugu kontrolu aranžmana sa Srbijom, a ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate za prošlu godinu. Naveo je da je sada prioritet nastavak strukturnih reformi, prevashodno u oblasti javnih preduzeća. Srbija je na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta, ističe Mali.

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da su dva cilja posete delegacije MMF-a Srbiji – da se potvrde rezultati iz 2018. godine i da se definišu ciljevi i prioriteti za ovu godinu.

"Veoma je važno da je MMF prihvatio i potvrdio izuzetno dobre ekonomske rezultate za 2018. godinu, još jednaput ću ponoviti to su visoka stopa rasta BDP-a biće 4,3-4,4 za 2018. godinu, nas to svrstava među najbrže rastuće ekonomije ne samo u regionu, već i u Evropi", naveo je Mali.

Pored toga, Mali navodi i veliki trend smanjenja stope nezaposlenosti – stopa nezaposlenosti u oktobru i novembru bila je oko 11 odsto u odnosu na 2013. godinu kada je bila 25 odsto.

"Treću godinu zaredom smo u plusu što se tuče budžeta, kraj godine smo dočekali sa 32,2 milijarde dinara viška novca u budžetu i ono što posebno me ohrabruje i mislim da građane Srbije takođe, ako pogledate januar da znate da smo planirali 7,8 milijardi dinara viška, negde oko 65 miliona evra, mi smo ostvarili tri puta bolji rezultat – 23, 6 milijardi dinara suficita za prvi mesec ove godine", istakao je ministar.

Ukazao je da je to postignuto boljim prihodima – boljom naplatom i većom privrednom aktivnošću.

"To su sve pokazatelji da je Srbija na pravom putu ekonomskog oporavka i rasta, što je veoma važno. To nam daje za pravo da budemo optimisti za celu 2019. godinu. Ukoliko se ovako nastavi sledećih nekoliko meseci onda već razmišljamo i o novom povećanju plata i penzija već u ovoj godini", rekao je Mali.

Naglasio je da sve to govori da je bilo važno pokrenuti reforme 2014. godine, da se sada vide rezultati tih reformi i da to govori i delegacija MMF-a.

Naglasio je da je prioritet nastavak strukturnih refori, prevashodno u oblasti javnih preduzeća.

"Gledao sam podatke od 2012. godine, ukupni gubici javnog sektora bili su preko 60 milijardi dinara, u 2017. godini sva javna preduzeća bila su u dobitku preko 20 milijardi. Velika je to promena, mnogo bolje se radi, naravno mnogo prostora postoji da se unapredi upravljanje javnim preduzećima i time ćemo se baviti ove godine", objasnio je Mali.

Ostaje nam da se bavimo i poboljšanjem rada javne administracije, dodaje ministar.

"Građani treba da imaju javnu amdministraciju koja je mnogo efikasnija, mnogo bolja i zato insistiramo na takozvanoj e-Upravi, a ostaje i radimo i na reformi poreske uprave", rekao je Mali.

Podsetio je da je prošle godine usvojen čitav set poreskih zakona koji olakšavaju poslovanje privrede, smanjuju opterećenje na zarade i da je to ono čime žele da se bave i ove godine.

"Da te dobre ekonomske rezultate koji su krenuli već od januara meseca vidimo na koji način da prelijemo da privreda to oseti, privatni sektor, kako bi ga učinili još atraktivnijim i usmerili da otvara još više radnih mesta i kako bismo na takav način doprineli našem rastu BDP-a u budućnost", istakao je Mali.

Na pitanje da li je tema razgovora sa predstavnicima MMF-a bila i privatizacija Komercijalne banake, Mali odgovara da jeste, kao i da će tokom ove nedelje potpisati sporazum sa savetnikom koji će pomoći da se sagledaju strateške opcije, šta i kako raditi sa Komercijalnom bankom u budućnosti.

"Prošle godine smo bili uspešni i našli smo partnera i za RTB Bor i za Aerodrom 'Nikola Tesla'. Hoćemo da vidimo i na koji način pronađemo i strateškog partnera i za Komercijalnu banku. Ideja nam je da država izlazi iz onih delatnosti gde nema potrebe da bude i da se koncentrišemo na pravljenje okruženja koje će biti podsticajno i za prvatni i za državni sektor", obajsnio je Mali.

Jedna od tema razgovora bio je i mogući uticaj nove ekonomske krize na Srbiju, a Mali kaže da se svakodnevno time bave, jer je Srbija deo globalnog sveta, kao i da svetska dešavanja mogu dovesti do ekonomske krize.

"Srbija je danas mnogo otpornija i ekonomski snažnija nego što je bila pre par godina, tako da smo mnogo spremniji i za bilo kakvu potencijalnu ekonomsku krizu. Naravno, ove strukturne reforme treba da nam daju mogućnost da budemo još jači, još otporniji i još bolji", zaključio je Mali.

Izvor: RTS

MaliMMFrast BDP-asuficit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva