:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 21, 2023   14:39

0

48

Mali: Srbija pristupila Programu jedinstvenog tržišta EU

Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je  sa generalnom direktorkom za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Evropske komisije Kerstin Jorna Sporazum o pristupanju Srbije Programu jedinstvenog tržišta.

Potpisivanjem ovog dokumenta, koje je obavljeno preko onlajn platforme, u skladu sa protokolom o onlajn ceremonijama na visokom nivou, Srbija je pristupila još jednom važmom programu Evropske unije, naveo je Mali.

On je dodao da će učešćem u ovom programu, domaća mala i srednja preduzeća dobiti priliku da kroz  različite instrumenata podrške, a posebno kroz nastavak rada Evropske mreže preduzetništva u Srbiji, unaprede svoju konkurentnost i internacionalizuju svoje poslovanje.

Prema rečima Malog, domaća mala i srednja preduzeća (MSP) iz Srbije dobiće priliku i da se bolje pripreme da odgovore izazovima jedinstvenog tržišta.

Ministar je naglasio i da je uveren da će naše kompanije dobro iskoristiti mogućnosti koje im nudi Program jedinstvenog tržišta i pripremiti se da bolje odgovore na predstojeće izazove.

On je naveo i da su programom predviđeni i posebni pozivi za razvoj klastera, turističke infrastrukture i preduzetništva mladih.

Mali je podsetio i da je Srbija mnogo toga uradila po pitanju podizanja njene ekonomije i konkuretnosti, zahvaljujući i velikoj podršci EU.

,,Ima još puno posla koji treba da bude urađen, a program jedinstvenog tržišta pokazuje našu posvećenost konstantnom unapređenju konkurentnosti  i poslovnog okruženja u našoj zemlji", rekao je on, naglasivši da je ovaj program velika prilika za Srbiju i da se iskreno nada da će uspešno biti sproveden.

,,To je velika prilika za nas. MSP su osnova naše ekonomije i dosta im pomažemo u ovoj krizi, kao što i vi radite u EU, ali još dosta toga predstoji, jer osnova svakog rasta bilo koje ekonomije nije samo da unapredite poslovno okruženje, već i da unapredite i konkurentnost ovih preduzeća", rekao je Mali.

On je naveo i da je Srbija, u julu ove godine imala rekordan nivo zaposlenih 2,310 miliona i da stopa zaposlenosti nikad nije bila veća u Srbiji i ona iznosi 50,4 odsto.

,,Ako uzmemo u obzir uslove krize i sve izazove globalne ekonomije, možemo da kažemo da smo napravili progres. Takođe, nove investicije su tu i nove mogućnosti za zapošljavanje, kao i nove fabrike. Za nas je važno da nastavimo taj trend i zato je ovaj program veoma važan, kako bismo nastavili da podižemo konkurentnost svih kompanija, a posebno MSP koja su baza ekonomije", rekao je ministar.

Prema rečima Malog potpisani sporazum je i velika prilika ne samo za podizanje MSP, već i za Srbiju da napravi korak dalje ka punopravnom članstvu u EU, podizanjem ekonomskih performansi zemlje.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva