:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2021   13:05

0

163

Mali: Srbija spremna za primenu Zakona o poreklu imovine

Srbija je spremna za primenu Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali i najavio da će se prvi na udaru usvojenih rešenja naći ona lica kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

Mali je u Skupštini Srbije podsetio da primena tog zakona počinje 12.marta, ocenjujući da će se njime povećati efikasnost borbe protiv korupcije i sprečiti mogućnosti poreske utaje i nelegalnog sticanja imovine.

Kada je reč o izmenama o kojima poslanici danas raspravljaju, Mali je objasnio da se radi o promeni izraza.

Predložena je, kaže, izmena izraza “nezakonito stečena imovina” u “imovina na koju se utvrđuje poseban porez”, kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom „imovina proistekla iz krivičnog dela”.

Predloženo je i dodavanje izraza „izdaci za privatne potrebe fizičkog lica”, koji je definisan kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a nije ih potrošilo na sticanje imovine.

Ministar je kazao da se zakon odnosi na sva lica koja poseduju imovinu koja se ne može opravdati njihovim zakonitim prihodima, kao i da predviđa mogućnost ispitivanja celokupne imovine fizičkih lica, naročito nepokretnosti, udela u pravnom licu, motornih vozila, plovnih objekata i vazduhoplova, štednih uloga i gotovog novca, kao i drugih imovinskih prava.

Kako je istakao, zakon se odnosi na sve građane, čime se, kaže, isključuje svaka eventualna selektivnost u njihovoj primeni.

Predviđeno je, prema rečima ministra, osnivanje posebne organizacione jedinice Poreske uprave za obavljanje poslova određenih Zakonom.

“Teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizizckog lica je na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je teret dokazivanja da je na zakonit način steklo imovinu u delu u kome uvećanje njegove imovine nije u skladu sa prijavljenim prihodima”, rekao je Mali.

On je dodao da će jedinice Poreske uprave utvrđivati uvećanje imovine fizičkih lica na osnovu podataka kojima raspolaže i podataka koje prikupi od drugih organa i organizacija, pravnih ili fizičkih lica.

Kaže da je okviru Poreske uprave formiran Sektor za poreklo imovine, koji će se baviti tim poslovima, a koji za početak broji oko 20 inspektora.

Kako kaže, sistematizacijom je planirano da ih bude 60.

“Ovi inspektori trenutno prolaze i dodatne stručne obuke, u čemu imamo pomoć i podršku Međunarodnog monetarnog fonda. Kao što vidite, potpuno smo spremni za primenu ovog zakona”, rekao je Mali. 

Izvor: Танјуг

Siniša MaliZakon o poreklu imovine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva