:

:

TV Most

clock

April 09, 2020   10:25

0

185

Mali: Sutra počinje isplata penzija i jednokratne pomoći

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će sutra, 10. aprila početi isplata cele martovske penzije koja će biti uvećana za jednokratnu pomoć u iznosu od 4.000 dinara.

Mali je rekao da je doneta odluka da se martovska penzija ne isplaćuje u dva dela, već ođednom i to zajedno sa obećanom pomoći panzionerima.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, Mali je naglasio da su najstariji sugrađani apsolutno zaslužili da budu podržani i finansijski u ovako teškim trenucima.

„Odgovornost koju su pokazali tokom vanrednog stanja, čuvajući, pre svega svoje živote, ali i naš zdravstveni sistem i državu je zaista ogromna i može da posluži kao primer drugima. Znam da im nije lako, ali ih molim da izdrže zbog svoje dobrobiti“, poručio je Mali i dodao da mu je želja da oni uskršnje praznike provedu u miru i zdravlju.

Mali je podsetio da je u vanrednim okolnostima republički budžet dobio sasvim jednu novu ulogu I naveo da je najvažniji zadatak budžeta tokom pandemije izazvane virusom korona danas da finansira troškove borbe za živote i zdravlje građana Srbije.

“I mi to upravo činimo. Budžet treba da ima važnu ulogu u umanjenju ekonomskih troškova za ugrožene grupe građane i socijalno osetljive grupe ljudi“, rekao je on.

Podsetio je da su obezbeđeni i svi birokratski uslovi da penzija na kućne adrese stigne na vreme.

Oni koji penzionerske čekove primaju preko tekućih računa, penzije će dobiti sutra, dok istog dana počinje i isplata na kućne adrese koja će trajati nekoliko narednih dana.

„Pored pozivanja banke telefonom i traženja da vam se penzija donese na kućnu adresu, postoji i mogućnost da putem ovlašćenja omogućite nekom da podigne vašu penziju. On će to uraditi u vaše ime i za vaš račun, uz posedovanje svoje i vaše lične karte. To ovlašćenje može biti napisano u slobodnoj formi i nije potrebna bilo kakva overa kod notara“, objasnio je ministar.

Mali je istakao da su se penzioneri već snašli i da njihove prinadležnosti iz banaka preuzimaju sinovi, kćerke ili bliski i dalji rođaci.

Tu su, kaže, i volonterske službe pri opštinama koje su takođe u službi najstarijima.

Penzioneri su, podsetio je, poslednji put, krajem prošle godine dobili jednokratni iznos i to u novembru, i tada su im koverte bile deblje za 5.000 dinara dok su 2018. godine, najstariji sugrađani krajem godine dobili vanredno povecanje od 3.000 dinara.

Sve te mere, kako je naveo, imale su cilj delimično popravljanje materijalnog položaja nastarijih sugrađana.

Mali je napomenuo da su penzije početkom ove godine uvećane za 5,4 odsto kao i da se, ove godine, prvi put pomoć penzionerima isplaćuje u prvoj polovini kalendarske godine.

"Ova mera ni na koji način ne ugrožava fiskalnu i makroekonomsku stabilnost Srbije“, napomenuo je on.

Za sada, naglasio je Mali, u potpunosti vladamo situacijom na tom planu i Srbija je finansijski stabilna i ekonomski snažna zemlja, čak i u uslovima pandemije.

Vlada je, kaže, morala svakako da preusmerava i izdvoji dodatna sredstva iz budžeta za sprovođenje mera zdravstvene zaštite stanovništva a u najskorije vreme počeće sprovođenje ekonomskih mera za ublažavanje posledica u privredi.

Prema njegovim rečima, ono što naša zemlja čini, ne radi mimo sveta, već to rade i druge države, a to je da sačuva stanovništvo i podrži svoju privredu.

„Ako i bude povećanih troškova, deficita ili javnog duga, to neće biti u tom obimu da ugrozi fiskalnu stabilnost zemlje. Srbija ima zdrave finansije i one su u stanju da taj teret izdrže“, poručio je Mali.

Izvor: Танјуг

Maliisplata penzija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva