:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 31, 2020   16:47

0

147

Mali: Sveobuhvatan paket mera vredan 5,1 milijardu evra

Pripremili smo sveobuhvatan Program ekonomskih mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom virusa Kovid-19 i podršku privredi Srbije za očuvanje zaposlenosti, a vredan je 5,1 milijardu evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

"Ovaj program je trebalo predsednik Vučić da predstavi, izvinajvam se u njegovo ime, ne oseća se dobro, nije sa nama, ali će se u narednih 48 sati obratiti", rekao je Mali u Palati Srbija.

Kaže da je paket mera pažljivo pripremljen i da su sagledane sve moguće posledice ove krize po našu ekonomiju, kao i iskustva drugih zemalja.

"Ovo je sveobuhvatni paket mera koji je usmeren na očuvanje nivoa zaposlenosti i predstavlja borbu za svako radno mesto i pomoć onim preduzećima koja su i najviše pogođena ovom krizom, preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u privantom sketoru", naglasio je on.

Ministar kaže da je u proteklih desetak dana vlada dobila veliki broj predloga od strane ekonomista i privrednika i privrednih udružnja i da su najveći broj njih i uvrstili u paket mera...

Mali se zahvalio Narodnoj banci Srbije i guverneru Jorgovanki Tabaković na tome što je NBS izašla sa merama uvođenja moratorijuma na kredite i lizing kao i na tome što je smanjila referentnu kamatnu stopu.

Kriza koja postoji svuda u svetu, rekao je Mali i Srbija nije kriva za nju:

"Nismo mi krivi za ovu krizu, ovo je globalna kriza, kriza sa kojom se suočava skoro svaka zemlja u svetu. Ono što je velika razlika je što u odniosu na veliki broj tih zemalja a u odnosu na možda, usudiću se da kažem neke krize iz prethodnih perioda, Srbija ovu krizu čeka i bori se ekonomski nikada jača i nikada snažnija", rekao je Mali.

Imamo stabilne javne finansije i novca, poručio je Mali.

"Zato idemo sa predlogom ovih mera danas da najveći teret ove krize upravo država preuzme na sebe kako bi našu privredu rasteretila i kako bi privreda sa što manje posledica i prošla kroz ovu krizu", rekao ej Mali.

Podseća, pre par godina Srbija je bila na ivici bankrota.

"Tada su teške mere bile, mere reformi koje je pokrenuo predsednik Vučić dok je bio predsednik vlade, a kao posledica i rezultat tih mera mi četiri godine imamo sufciit u budžetu i javni dug koji je ispod 50 odsto BDP-a".

Danas je Zavod za statistiku izašao sa podatkom da je u Srbiji industrijska proizvodnja u februaru bila 7,6 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

"Ovaj program mera je upravo rezultat i posledica reformi koja je sprovođena sa građanima zajedno. U ovom trenutku imamo dovoljno prostora, stabilne finansije imamo dovoljno novca da našoj privredi i zaposlenima pomognemo onda kada je ta pomoć najpotrebnija", rekao je Mali i naveo da je država izdvojila zato pomoć od 5,1 milijardu evrašto je u dinarima 608,3 milijarde.

Porednjenja radi to je polovina našeg godišnjeg budžeta, rekao je Mali i dodao da je reč o 11 odsto našeg BDP-a.

Kako je istakao, nemata mnogo zemalja na svetu, "možda na prst jedne ruke" koje su izdvojile ovoliku pomoć u odnosu na veličinu i obim svoje ekonomije.

Plate u javnom sektoru i penzije sigurne

Vlada Srbije će u narednih 10 dana usvojiti uredbu, odnosno pravni okvir koji će omogućiti sprovođenje ekonomskih mera za podizanje srpske privrede, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se taj program neće primenjivati na preduzeća koja su od početak vanrednog stanja smanila za više od 10 odsto broj radnika.

"Više puta smo apelovali i molili privrednike da ne otpuštaju svoje zaposlene", rekao Mali.

Kaže da će najavljeni program biti finansiran na tri načina: iz rezervi budžeta kojih ima dovoljno, iz budžtskih aproprijacija, kao i na tržistu domaćem i međuanrodnom kapitala.

Vlada ostaje dosledna onome što je Vučić govoriom a to je da u javnom sektoru nema smanjenjaplata, niti optuštanja niti smanjenja penzija, jer ima dovljno novca u budežtu, naveo je ministar.

Penzije su sigurne, poručio je Mali.

Takođe, ističe da će se vlada truditi da poštuej sve obaveze koje ima prema privatnom sektoru.

Kaže da se se posebna grupa u vladi bavi korporativnim obveznicima za velika preduzeća koja mogu da računaju na taj vid podrške kako bi obezbedila ne samo likvidnost već i novi kapital.

Najavio je da se razmišlja i da se pomogne posebno najugroženijim sketorima kao što su ugostiteljstvo, hotelijestvo, povrstarstvo i drugim.

Država isplaćuje tri minimalne zarade malim i srednjim preduzećima

BEOGRAD, 31. marta (Tanjug) - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će država preduzetnicima, paušalcima, mikro, malim i srednjim preduzećima isplatiti tri minimalne zarade kako bi lakše prevazišli krizu koju je izazvao virus korona.

To je jedna od mera države koju je Mali predstavio danas u Palati Srbija, dodajući da će svakom zaposlenom u tim preduzećima država uplatiti direktno na račun nešto više od 90.000 dinara, odnosno 750 evra.

“To je podrška maloj privredi u ovoj krizi da je lakše i brže prebrode”, rekao je Mali.

Osim te mere, država predlaže i podršku u iznosu od 50 odsto minimalne zarade za zaposlene u velikim preduzećima, koji su dobili rešenje o prekidu rada.

“Zašto 50 odsto? Zbog toga što po Zakonu o radu kada dobijete u velikim preduzećima rešenje o prestanku rada, poslodavac ima obavezu isplate 60 odsto proseka bruto zarade u proteklih 12 meseci”, objasnio je Mali.

Prema njegovim rečima, u grupi mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika radi 900. 000 ljudi.

“To su i pekari, krojači, frizeri, taksisti, i sve zanatlije, svi oni koji su najviše i najteže pogođeni ovom krizom, upravo njima država izlazi sa ponudom da uplati tri minimane zarade u periodu trajanja vandrednog stanja, a ne za period manji od tri meseca”, rekao je Mali.

Za likvidnost preduzeća 2,2 milijarde evra

U okviru mera za pomoć privredi Srbije pogođenoj posledicama epidemije korona virusa, za likvidnost preduzeća predviđeno je 2,2 milijarde evra, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

“Idemo sa masivnom podrškom likvidnosti za ceo naš sistem, privatni sektor prevashodno, 2,2 milijarde evra izdvajamo za to. 200 miliona evra kroz fond za razvoj, subvencionisani, jefitni krediti, jedan odsto kamate za preduzetnike, mikro, mala, srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva i zadruge”, rekao je Mali na konferenciji u Palati Srbija.

Kako je dodao, država želi da kroz fond za razvoj pomogne svima koji su najviše pogođeni ovom krizom.

Takođe, dodao je, ide se i sa garantnom šemom koja se dogovara sa poslovnim bankama u iznosu od dve milijarde evra.

“Krediti iza kojih stoji država, odnosno krediti u kojima banke nemaju veliki rizik što je važno jer će preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća taj novac i dobiti za obrtna sredstva, za likvidnost, da što brže i bolje prevaziđu probleme u poslovanju sa kojima se suočavaju”, rekao je Mali.

On kompletan program mera za pomoć privredi Srbije predstavlja zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

Nova regulativa za korporativne obveznice

Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će vlada narednih dana izaći sa izmenjenom regulativom vezanom za korporativne obveznice, I dodao da ne isključuje mogućnost da država učestvuje u kupovini korporativnih obveznica.

Mali je, na konferenciji za štampu, upitan kako će mera za korporativne obveznice izgledati u praksi,rekao da to nije jedostavna tema, jer je specifična.

Objasnio je da svako preduzeće ima više mogućih izvora finansiranja svog poslovanja, a jedan su korporativne obveznice.

“Nažalost u našoj zemlji to tržistse ne postoji iz regulativnih razloga. Želimo da svako preduzeće ima mogućnost da emisijom obveznica prikupi dovoljno novca ne samo za poslovanje, već za na novo investiranje, izgradnju novih postrojenja I proširenja poslovanja u regionu. Narednih 10 dana izaćićemo sa izmenjenom regulativom”, istakao je Mali.

Kazao je da je namera da se iskoristi aktuelna kriz kao šansa da preduzeća dobiju mogućnost da se ne samo preko banaka, šema garancija, već preko tržišta kapitala finansiraju.

Ukazao je da je novac danas relativno jeftin, navodeći da je u SAD kamatna stupa nula, a u nekim zemljama I negativna.

“Ovim želimo da privičemo novca I pomognemo našim preduzećima ne samo da prevaziđu problem s likvidnošću, već I da im omogućimo nove investicije”, rekao je on.

Mali je kazao da ne isključuje mogućnost da država učestvuje u kupovini korporativnih obveznica.

“U kom obimu i da li će država učestvovati ne znam trenutno, jer ne znamo šta će biti ponuda. Želimo da rešimo regulativu tako da svako ko želi može brzo I efikasno da izađe na trzište”, kazao je on.

Svim punoletnim građanima direktna pomoć 100 evra

Svi punoletni građani Srbije dobiće direktnu pomoć od 100 evra, saopštio je danas ministar finansija Siniša Mali i objasnio da će javnost u narednih desetak dana biti obaveštena o proceduri kojom ce to biti učinjeno.

To je jedna od mera države za oporavak srpske ekonomije, koja je pogođena epidemijom virusa korona.

"Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara iz budžeta, i svakom punoletnom građaninu uplatiti uplatiti iznos od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti", rekao je Mali na pres konferenciji na kojoj se predstavio mere sa predsednikom PKS Markom Čadežom.

On je istakao da je to veliki znak podrške i želje da se unese jedna dozu optimizma.

"Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka, i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo", rekao je Mali.

Upitan kada će građani dobiti taj novac, Mali je rekao da će vlada u narednih desetak dana izaći sa procedurom za isplatu, kao i da će isplata početi odmah nakon završetak vanrednog stanja.

"Onda ćemo uplatiti novac na račun svakog punoletnog građanina Srbije", dodao je Mali.

Vučić se ne oseća dobro, obratiće se u naredna dva dana

Predsednik Srbije ne oseća se dobro, rekao je danas ministar Siniša Mali i dodao da Aleksandar Vučić zato danas ne predstavlja mere podrške srpskoj privredi.

Mali je najavio da će se predsednik obratiti javnosti u narednih 48 sati.

"Ovaj program je trebalo predsednik Vučić da predstavi, izvinajvam se u njegovo ime, ne oseća se dobro, nije sa nama, ali će se u narednih 48 sati obratiti", rekao je Mali u Palati Srbija.

Izvor: Танјуг

MaliČadežekonomske mere
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva