:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 23, 2019   13:28

0

318

Mali: Vlada u maju sa MMF o povećanju plata i penzija

Nova misija MMF-a dolazi početkom maja u Beograd i ostaće dve nedelje, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali i istakao da dobri finansijski rezultati u prvom kvartalu ove godine najavljuju mogućnost povećanja plata i penzija, kao i da će se o tome odlučivati u septembru.

"U prvom kvartalu 2019. smo ostvarili suficit od 15,8 milijardi dinara, a planirali smo deficit od oko 19 milijardi, dakle 35 milijardi smo imali bolji rezultat od plana. Da li to znači povećanje plata i penzija - ne automatski. Ali, ako se po jutru dan poznaje, i ako nastavimo sa dobrim rezutlatima, mi ćemo u septembru videti da li imamo fiskalnog prostora za to povećanje", rekao je Mali.

Kaže da će se sa misijom MMF-a analizirati rezultati ostvareni 2018, kao i sve aktivnosti koje se rade sa njima kada je reč o nastavku strukturnih reformi i svega što je vezano za održanje finansijske stabilnosti i privrednog rasta.

"Važno je to što je MMF zajedno sa Svetskom bankom napravio izveštaj sa projekcijom da će stopa rasta sprske ekonomije do kraja 2023. godine iznositi četiri odsto, što znači da će kumulativno naš BDP na kraju tog perioda biti veći za 21,1 odsto".

Mali ističe da se, takođe, procenjuje, da će BDP po glavni stanovnika koji je 2018. godine bio 7.207 dolara na kraju 2023. biti oko 10.394 dolara, što je povećanje od 44 odsto.

Zato su, dodao je, bile važne reforme pokrenute 2014. i drugi rezultati ostvareni po pitanju suficita i smanjenja javnog duga, kao i povećanje zaposlenosti.

Srbija je prošle godine imala rast BDP-a od 4,3 odsto, po čemu smo među 10 najboljih ekonomija u Evropi.

"Dakle, rastemo sve brže i imamo sve veći broj investitora, otvaramo nove fabrike i kilometre autoputa. Što je veća privredna aktivnost, to ima više para u budžetu, čime se otvara mogućnost za povećanje plata i penzija", ističe Mali.

Izvor: Танјуг

Siniša MaliplatepenzijeMMFSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva