:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2021   12:41

0

123

Mali: Vučić prihvatio poziv da učestvuje na Samitu Kina-CIEZ

Ministar finansija Siniša Mali učestvovao je danas na onlajn sastanku nacionalnih koordinatora za saradnju u mehanizmu Kina-CIEZ i naveo da je predsednik Aleksandar Vučić prihvatio poziv predsednika Kine Si Ðinpinga da učestvuje na devetom Samitu Kina-CIEZ, koji ce biti održan u video formatu 9. februara.

Ministar Mali poručio je da je čvrsto posvećena daljem jačanju i razvoju saradnje u okviru mehanizma Kina-CIEZ, saopštilo je ministarstvo.

"Uvereni smo da će samit doprineti očuvanju kontinuiteta dijaloga na najvišem političkom nivou i postaviti nove pravce razvoja saradnje u ovom mehanizmu", rekao je Mali.

Kao nacionalni koordinator za saradnju sa Kinom, Mali je konstatovao da je, uprkos pandemiji kovid 19, došlo do daljeg jačanja kako bilateralne strateške saradnje između Srbije i Kine, tako i saradnje u okviru mehanizma 17+1.

Naveo je da su kineske kompanije u Srbiji nastavile sa radom na implementaciji dogovorenih projekata, bez obzira na pandemiju korona virusa.

"Posebno izdvajam projekat modernizacije železnice na relaciji Beograd-Budimpešta, nastavak radova na izgradnji deonica auto-puta, kao i na projektima u oblasti energetike, a u oktobru 2020. potpisan je i ugovor o izvođenju radova na izgradnji brze saobraćajnice Novi Sad - Ruma", rekao je Mali.

Dodao je da se očekuje intenziviranje saradnje u oblasti poljoprivrede, prosvete, nauke i tehnologije, inovacija…

Mali je naglasio je da je pored solidarnosti, pandemija ukazala i na značaj veće povezanosti između zemalja u svakom smislu, i zahvalio na pomoći u medicinskoj opremi, koja je tokom pandemije upućena našoj zemlji.

On je dodao da je od izuzetnog značaja multi-modalna infrastrukturna povezanost između zemalja i u okviru borbe protiv kovid 19, ali i u cilju što bržeg ekonomskog oporavka u postpandemijskom periodu.

"Što brža izgradnja Ekspresne pomorsko-kopnene kinesko-evropske železnicke linije, dela ''Pojasa i puta'' u okviru koje je u toku i projekat modernizacije železnice Beograd-Budimpešta, omogućiće još brži transport robe i bolju povezanost Kine i velikog broja azijskih zemalja sa Evropom", rekao je Mali.

Osvrnuo se i na novu fazu globalne borbe sa virusom - masovnu imunizaciju i izrazio zadovoljstvo što je Srbija prva zemlja u Evropi u koju su 17. januara ove godine isporučene vakcine kompanije Sinofarm na čijoj proizvodnji su radili najeminentniji kineski naučnici.

Mali je čestitao građanima Kine nastupajuću lunarnu Novu godinu 12. februara 2021. godine i svim učesnicima sastanka poželeo još bolju saradnju u okviru mehanizma Kina – CIEZ.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva