:

:

TV Most

clock

Novembar 27, 2023   17:10

0

63

Malta predsedavajuća Oebsom 2024. godine

Malta je izabrana za predsedavajuću Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs) za 2024, navodi BNN mreža, prenosi Kosovo onlajn.

 

Ulogu, prvobitno rezervisanu za Estoniju, Rusija je blokirala zbog istorijskih sporova. Odluku o dodeljivanju predsedavanja Malti jednoglasno su donele sve države članice, uključujući Rusiju i SAD, na stalnom sastanku saveta održanom u Beču. Zvanična potvrda očekuje se uskoro na sastanku ministara inostranih poslova u Skoplju.

Izbor Malte za predsedavanje Oebsom, smatra se diplomatskim kompromisom. Članstvo te zemlje u EU, to što nije članica NATO-a, mesto u Savetu bezbednosti UN i neutralne perspektive na više međunarodnih tema čine je prihvatljivim izborom za sve države članice. 

Ian Borg, ministar inostranih poslova Malte, trebalo bi da bude predsedavajući Oebsa.

Oebs je međunarodna organizacija koja okuplja 57 država. Primarne oblasti fokusa su prevencija sukoba, kontrola naoružanja, ekonomski rast, održivo korišćenje prirodnih resursa i promovisanje demokratskih procesa i ljudskih prava. Domet organizacije proteže se širom Evrope, Azije i Severne Amerike, što je čini najvećim regionalnim bezbednosnim telom širom sveta.

Malteška vlada je izrazila svoju posvećenost ispunjavanju svojih predsedavajućih dužnosti i nastavku svoje uloge u promovisanju međunarodnog dijaloga i mira.

Malta je ranije bila domaćin značajnih mirovnih pregovora, poput ukrajinskog mirovnog samita, a trebalo bi da bude domaćin Mediteranske konferencije Oebsa 2024. kasnije sledeće godine. 

Nova uloga Malte se vidi kao prilika za dalje jačanje njenog međunarodnog položaja i uticaja.

Izvor: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva