:

:

TV Most

Foto: TV Hram

clock

Septembar 15, 2019   19:22

0

320

Manastir Tumane obeležio 630 godina postojanja

Naučnim skupom, osvećenjem novih konaka i Svetom arhijerejskom liturgijom, manastir Tumane, poznat i kao đerdapski Ostrog, obeležio je 630 godina postojanja.

 

Tim povodom, sa blagoslovom episkopa braničevskog gospodina Ignatija manastir Tumane, Odbor za prosvetu i kulturu Eparhije braničevske i Institut za sistematsko bogoslovlje Pravoslavno bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizovao je u subotu 14.septembra, jednodnevni bogoslovski naučni skup pod nazivom "Vidjehom svjet istini" sa centralnom temom "Isihazam u životu Crkve srpskih i pomorskih zemalja".

Naučni skup u Manastiru Tumane započeo je Svetom Arhijerejskom liturgijom koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije uz sasluženje igumana ove svete obitelji arhimandrita Dimitrija i brojnog sveštenstva.

Nakon Božanstvene liturgije na prvoj sesiji  uvodnim slovom prisutne arhijereje mitropolita Amfilogija, episkopa stobijskog Davida i sve ostale pozdravio je domaćin, vladika Ignatije.


Mitropolit Amfilohije saledavajući istorijski kontinuitet razvoja isihazma na prostorima srpskih zemalja, zaključio je da je njegov utemeljitelj Sveti Sava a da njegovi koreni dosežu još u period prosvetitelja Slovena, Svete braće Ćirila i Metodija i njihovih učenika.

Sagledavajući bogoslovlje u kontekstu služenja Crkvi, predavači su kroz tri sesije pokušali da obuhvate sledeće analitičke opsege proučavanja: biblijske pretpostavke isihazma; isihastički pokret i sinaiti u istoriji Crkve; isihazam u svetootačkom Predanju; isihazam i Evharistija Crkve;sotiriološki aspekti isihazma; molitveni podvig u novom sociološkom kontekstu.

Vaskršnjim večernjim bogosluženjem kome je prisustvovao i episkop mileševski Atanasije, molitveno je zatvoren je ovaj bogoslovko naučni skup proslavljajući zajedno bogoslužbenim himnama vaskrslog Gospoda Isusa Hrista, Svetlost Istinitu. 

Izvor: RTV

manastir Tumane630 godina postojanjanaučni skupAmfilohije Radović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva