:

:

TV Most

clock

Maj 28, 2023   8:42

0

97

Manastir Tumane, tradicionalno presvlačenje moštiju Svetog Zosima

U manastiru Tumane u 10.30 biće održano tradicionalno presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog. Početak liturgije je u 8.30.

 

Nakon presvlačenja moštiju one će biti prenete u svetiteljevu isposnicu, udaljenu oko kilometar od manastira. Tu će u podne biti služena molitva za zdravlje i akatist.

Prisutnim vernicima na blagoslov će biti podeljeni delići stare odeće.

Presvlačenje moštiju Svetog Zosima postalo je tradicaja, obavlja se prve nedelje po Spasovdanu, i tada u manastir dolazi reka naroda. Prema nekim procenama, bude oko 25.000 posetilaca, a svake godine ima sve više i više vernika.

U manastirskoj crkvi posetioci će moći da se poklone i netruležnim moštima Sv. Jakova, moštima Sv. Nektarija Eginskog, kao i ruskoj čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice "Kurskaja Tumanska".

Manastir Tumane nalazi se na 120 kilometara od Beograda i devet kilometara od Golupca, u podnožju Golubačke planine, okružen šumom na levoj obali Tumanske reke.

Reč je o jednom od najposećenijih manastira u Srbiji. Prvi sačuvani zapisi o manastiru su iz 16. veka, a osnovan je u vreme pre Kosovskog boja, kao i mnoge zadužbine Moravske Srbije. Podigao ga je Miloš Obilić u vreme kneza Lazara. 

Za ime manastira vezano je nekoliko predanja koja pominju Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Miloš je rođen u obližnjem selu Kobilje, a imao je dvorac u susednom selu Dvorište.

Prilikom odlaska u lov, nehotice je ranio isposnika Zosima Sinaita, koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je odneo vidaru na lečenje, pustinjak mu reče "Tu mani", tj. nema leka – pusti da tu umrem. Da okaje greh, Miloš je podigao zadužbinu – manastir u koji su položene Zosimove mošti.

Izvor: RTS

manastir Tumane
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva