:

:

TV Most

Foto: Radio Kosovska Mitrovica

clock

Oktobar 17, 2021   14:23

0

113

Mandl: Najveći doprinos razvoju demokratije je korišćenje glasačkog prava

Glavni posmatrač Izborne posmatračke misije Evropske unije Lukas Mandl obišao je danas birališta u kosovskoj Mitrovici. Mandl je nakon obilaska biračkog centra u OŠ „Sveti Sava“ izjavio da je za sada posmatrači ove misije nisu zabeležili veće neregularnosti tokom izbornog procesa na Kosovu, i pozvao građane da iskoriste svoje biračko pravo jer je to kako je rekao „najveći doprinos razvoju demokratije“.

„Srećan sam i više nego zahvalan što je naša misija danas prisutna ovde kao i širom Kosova. Naša misija se sastoji od članova Evropskog parlamenta, eksperata kao i dugoročnih i kratkoročnih posmatrača koji su na Kosovu još od sredine septembra. Mi ne posmatramo samo izborni dan, već i nedelje koje mu prethode kao i period posle. Ono što je bitno za čitav izborni proces nije samo izborni dan, već i izborna kampanja i period pre i nakon samih izbora. Proces prebrojavanja glasova je takođe od velikog značaja za našu posmatračku misiju. Ovo radimo u interesu ljudi, u interesu Kosova kao i u interesu razvoja demokratije na ovim prostorima“ istakao je Mandl.

On je zahvalio svim posmatračima iz Švajcarske, Velike Britanije i Norveške koji su deo posmatračke misije EU, kao i i lokalnim posmatračima.

„Najveći doprinos razvoju demokratije jeste korišćenje glasačkog prava i zato svakome ko ima pravo glasa preporučujem da ga iskoristi. Ako gledate televiziju, a još nije 19h, predlažem da odete i glasate. U sredini smo izbornog dana i dosad nismo primetili veće nepravilnosti u izbornom procesu širom Kosova. Na osnovu onoga što znamo, izbori teku pravilno širom Kosova“ dodao je Mandl.

„Suština naše posmatračke misije jeste nepristrasno nadziranje procesa i primene pravila. Glavni cilj misije je da narodu Kosova u utorak saopštimo naša zapažanja u preliminarnom izveštaju, dok će finalni izveštaj biti objavljen u prvom kvartalu sledeće godine, gde ćemo izložiti naša zapažanja i preporuke za poboljšanje izbornog procesa u budućnosti“, rekao je glavni posmatrač.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

KiMMandlizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva