:

:

TV Most

Foto: N1

clock

Oktobar 10, 2021   11:50

0

120

Manter: SAD ohrabruju druge države da priznaju Kosovo

Bivši ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter smatra da to što Beograd nije priznao nezavisnost KIM, sprečava Srbiju da zauzme zasluženo mesto u Evropi i da, kako kaže, izgradi mirnu i prosperitetnu budućnost za svoje građane i da je zbog toga rešavanje "kosovskog pitanja" za Ameriku, ali i za Evropu deo napora da Srbija uspe.

 

Manter za T a n j u g dodaje da SAD još od 2008. godine ohrabruju druge države koje nisu priznale Kosovo da to učine i naglašava da Amerika nastoji da blisko sarađuje sa svojim evropskim saveznicima u rešavanju kosovskog pitanja.

Manter odgovarajući na pitanje T a n j u g a  da li i kako SAD vrše pritisak na zemlje, naročito članica EU, koje nisu priznale Kosovo da to učine kaže:

"Pretpostavljam da SAD nastavljaju da to čine, posebno u dogovoru sa većinom zemalja EU koje takode priznaju Kosovo".

Na pitanje da li očekuje da uskoro bude imenovan novi izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine i da li bi to značilo da se SAD značajnije uključuju u dijalog, Manter smatra da bi se izaslanik više fokusirao na konkretne predloge za reforme na Balkanu.

"Fokusirao bi se pre na konkretne predloge reformi na Balkanu, rešavanje gorućih pitanja upravljanja i ekonomskog razvoja, nego na institucionalne inicijative", smatra Manter, koji je sada na čelu u američkog Ist Vest Instituta.

Komentarišući šta je ostalo od Vašingtonskog sporazuma potpisanog u septembru 2020. godine i koliko je za administracija Džoa Bajdena,taj sporazum obavezujući, Manter smatra da je taj sporazum od početka loše planiran i izvršen.

"On se dogodio prvenstveno u domaće američke političke svrhe - ne imajući na umu ozbiljne spoljnopolitičke ciljeve", smatra on.

Izvor: T a n j u g

Kameron ManterSADKiMnezavisnostSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva