:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2023   10:49

0

147

Marfi: Jednostrano delovanje Prištine najveća prepreka smirivanju stanja na KiM

Američki senator i član Odbora za spoljne poslova Senata SAD Kris Marfi, koji je nedavno posetio region Zapadnog Balkana, izjavio je da je insistiranje Prištine na jednostranom delovanju trenutno najveća prepreka smirivanju situacije na KiM.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je "tačno znao šta će se dogoditi ako pošalje gradonačelnike da preuzmu ove opštinske zgrade. Znao je da će to poremetiti proces dijaloga, i ipak je to uradio", rekao je Marfi u intervjuu na "National Journal".

Senator je dodao da Kurti nije morao tako brzo da donese odluku o preuzimanju opštinskih zgrada na severu KiM, kao i da je situacija mogla da se reši diplomatskim putem, umesto silom.

"Mogao je da predahne i da pokuša da to reši preko posrednika, kao što su Sjedinjene Države", smatra Marfi.

On je ocenio da se u procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine često napravi jedan korak napred, a potom dva koraka unazad.

Naveo je da se nada da će, kada se situacija na severu KiM smiri, fokus biti usmeren na sprovođenje Ohridskog sporazuma, te da bi implementacijom tog dogovora moglo da dođe do dugotrajnog mira.

Marfi je, istovremeno, pozvao prištinske vlasti da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Kako kaže, Kurti je došao na vlast kao neko ko tokom čitave političke karijere zauzima prilično tvrdu liniju, međutim, napominje da je drugačije "kada ste premijer cele zemlje".

"Ako vlada u Prištini želi da započinje sukobe, mi kao Kongres moramo da donesemo odluku da li smo spremni da to podržimo", poručio je Marfi.

Američki senator je istakao da želi da spreči izbijanje još jednog konflikta u srcu Evrope, te da Vašington mora brzo da reaguje na dešavanja na Balkanu kako Moskva to ne bi mogla da iskoristi.

"Rusija igra igre na Balkanu. Pokušava da podstakne podele i sukobe. Nada se da će na Balkanu doći do stvarnog kinetičkog sukoba, koji bi odvratio SAD i Evropu od sukoba u Ukrajini", rekao je Marfi.

On je dodao da SAD moraju agresivno da se angažuju na Balkanu kako bi zaštitile mir "jer trenutno ne možemo sebi da priuštimo da gasimo stvarne požare u tom regionu".

Izvor: T a n j u g

KiMKris Marfi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva