:

:

TV Most

clock

April 29, 2022   10:33

0

136

Marfi o razgovorima sa liderima na Balkanu, s Vučićem iskreno

Američki senator Kris Marfi, koji je od 19. do 23. aprila zajedno sa senatorima Džin Šejhin i Tomom Tilisom posetio Balkan, objavio je na svom blogu utiske i pojedine detalje posete, koje prenosi Glas Amerike.

U delu u kojem opisuje posetu Beogradu, Marfi navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić srdačno pozdravio delegaciju.

Marfi dodaje da je tokom godina razvio odnos sa Vučićem i da je, pošto drugo dvoje senatora nikada nisu upoznali Vučića, susret započeo nizom diplomatskih opaski o dugom prijateljstvu između dva naroda.

Kako dodaje Vučić ga je dva minuta nakon njegovog uvodnog monologa, prekinuo, rekao da se predobro poznaju, da prekine sa formalnostima i da pita šta želi znati, a da će mu on reći.

"Želimo znati ovo - hoćete li stati uz demokratske nacije i sankcionisati Rusiju ili ćete nastaviti igrati na obe strane?" piše Marfi da je pitao Vučića i kaže da je nakon toga usledio dug i iskren razgovor o, kako navodi, " istorijskoj želji Srbije da, kako kažu na Balkanu, sedi na dve stolice" - jednoj u Evropi i jednoj u Rusiji.

Prema njegovom mišljenju, Vučić je godinama vešto upravljao tom ravnotežom, ali sada ga je, kako navodi, "invazija na Ukrajinu" naterala na tačku odluke.

Marfi konstatuje da Evropska unija, čija članica Srbija želi da postane, više neće pustiti Vučića da sedi na obe stolice, već da će morati da izabere.

Marfi dalje piše da su senatori Vučića tokom razgovora "gurali" da povuče nekoliko kratkoročnih poteza ka "pravom izboru".

Američki senator prenosi da mu je Vučić na kraju sastanka rekao:

"Pozovi me za šezdeset dana. Proveri jesam li učinio ono što sam rekao da ću učiniti."

Kad je reč o poseti Sarajevu, Marfi piše da su članovi Predsedništva BiH na sastanku sa senatorima više bili zainteresovani za međusobnu svađu nego za stvarni dijalog. Navodi da su se članovi Predsedništva BiH vređali i iznosili pritužbe, a da su senatori napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost BiH.

Marfi navodi da je delegacija senatora u Prištini imala dva primarna zadatka - revidiranje programa obrade avganistanskih izbeglica i da prenesu, kako je naveo, "snažnu poruku novoj kosovskoj vladi".

Marfi navodi da bi Priština želela da uđe u NATO i u Evropsku uniju, ali ističe da je za to potrebno da "Srbija i Kosovo moraju postići sporazum u kojem oboje priznaju pravno postojanje druge države".

Dijalog u tom pravcu u toku, konstatuje on i ocenjuje da ni Beograd ni Priština nisu postigli dovoljan napredak, a da je "u poslednje vrijeme Kurtijeva vlada je posebno tvrdoglava u održavanju pregovora".

Marfi na kraju navodi da je, uprkos predznacima u Bosni i Hercegovini, napustio region sa nadom da je, uz pomoć kontinuiranog kongresnog angažmana, možda, kako navodi, "ovo trenutak kada se Srbija može pridružiti Evropi u čvršćoj politici prema Rusiji" i dodaje da bi to bio "sjajan razvoj" za Sjedinjene Države.

Izvor: T a n j u g

Kris MarfiVučićUkrajinaZapadni BalkanRusijaEU

Politika

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva