:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 30, 2020   20:38

0

104

Marić: Dobra saradnja sa vlastima Francuske

Ambasadorka Srbije u Francuskoj Nataša Marić kaže da je zahvaljujući dobroj koordinaciji i stalnom kontaktu Ambasade Srbije u Parizu sa srpskim vlastima, francuskom vladom i policijom na pariskom aerodromu Šarl De Gol ostvarena fantastična saradnja i da su realizovana tri specijalna humanitarna leta Er Srbijom kojim su vraćeni srpski državljani u Beograd zbog korona virusa.


 

Marić u razgovoru za Tanjug kaže da se do sada iz Francuske u Srbiju vratilo 400 srpskih državljana koji su se, kako je navela, delom našli "zaglavljeni" u međunarodnoj zoni aerodroma Šarl De Gol, a delom u javnoj zoni pariskog aerodroma.
"Od kada su uvedene mere ograničenog kretanja u Francuskoj i sve vanredne mere koje je Francuska uvela zbog situacije u kojoj se svi nalazimo zbog korona virusa ambasadi se obratio stvarno veliki broj naših državljana koji su se u tom trenutku zadesili ili na teritoriji Francuske ili su se nalazili u međunarodnoj zoni na aerodromu", kazala je Marić.
Ona objašnjava da su srpski državljani uzimali letove iz svih delova sveta i da su se u trenutku zatvaranja granica našli u međunarodnoj zoni, te da je bilo neophodno jako brzo reagovati i naći rešenje. "Ambasada i dalje nastavlja da prima upite naših državljana koji izražavaju zainteresovanost da se vrate u zemlju. Mi imamo spiskove koji se redovno ažuriraju i redovno odgovaramo na mejlove i telefonske pozive koji nam stižu", kazala je ambasadorka i dodala da se državljani Srbije interesuiju pod kojim uslovima mogu da se vrate i gde bi bili upućeni kada bi se vratili u Srbiju.
Dodaje da se aktivno radi u skladu sa instrukcijama Ministarstva spoljnih poslova Srbije. "Ja bih rekla da smo odradili jedan veliki posao, a o tome govori i broj građana koji su iz Pariza preveženi u Srbiju poslednjih nedelju dana", naglašava Marić.
Kada je reč o merama koje je uvela francuska država u borbi protiv Kovid-19, Marić kaže da je Francuska 16. marta uvela specijalne mere kojima je ograničila kretanje stanovništva kako bi smanjila socijalne kontakte. "Premijer Eduar Filip je najavio da će one biti produžene do 15. aprila. Postoji apel da se oni maksimalno poštuju. Moj utisak je da su Francuzi u značajnoj meri shvatili ozbiljnost situacije i da poštuju mere koje je vlada donela", ističe Marić.
Što se tiče mera koje se odnose na ograničenja kretanja, kako navodi, dozvolu za kretanje imaju samo one kategorije stanovništva koje posao ne mogu da organizuju od kuće, odnosno moraju da idu na posao, ali da to rade na taj način što imaju potvrdu od poslodavca da su neophodne na poslu. "Napuštanje stanova dozvoljeno je u cilju nabavke osnovnih namirnica za život, kao i zbog posete lekara, ili zbog pružanja pomoć licima kojima je to neophodno ili deci", kaže ambasadorka.
Prema poslednjim podacima, dodaje, do sada u Francuskoj ima 40.174 zabeležana slučaja zaraženih korona virusom, od kojih je 2.606 preminulo, dok je 7.202 izlečeno. "Najveći negativan bilans zabeležan je 26. marta kada je 365 lica preminulo, onda je 27. marta preminulo njih 299, zatim 28. marta - 319 i juče 292", kaže Marić.
Govoreći o organizaciji Francuske u borbi protiv Kovid-19, Marić kaže da je ta zemlja angažovala vozove, helikoptere i avione kojima raspoređuje zaražene osobe. "Najveći centar epidemije virusa Covid-19 je počeo sa istoka zemlje, na graničnim pojasima sa Nemačkom i Švajcarskom i Francuska je počela da raspoređuje i rasterećuje taj broj premeštanjem zaraženih u regione u kojima je manje zaraženih, odnosno na zapad", objašnjava Marić i dodaje da je reč o vozovima koji su pretvoreni u vozove-bolnice.
"Sistem na istoku zemlje je rasterećen i to je već dalo rezultat u smanjenju broja preminulih", zaključuje Marić za Tanjug.

 

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva