:

:

TV Most

clock

Jul 06, 2021   15:46

0

107

Marić: Umesto ispunjavanja obaveza prištinske vlasti se služe obmanama i izgovorima

Poslanik u Skupštini Srbije i nekadašnji koordinator Upravljačkog tima za ZSO Ljubomir Marić za Kosovo onlajn izjavio je da prištinske vlasti 3.000 dana od potpisivanja Briselskog sporazuma umesto formiranja Zajednice srpskih opština uskraćuju osnovna prava srpskom i ostalim nealbanskim narodima na Kosovu i Metohiji.

Marić je podsetio na činjenicu da su se prištinske vlasti obavezale na osnivanje ZSO i usklađivanje zakonodavnog okvira radi sporovođenja ove obaveze preuzete potpisivanje Briselskog sporazuma.

“Danas je 3.000 dana od kada su privremene institucije u Pristini preuzele obavezu za formiranje ZSO. Nažalost, umesto da danas imamo kolektivno ostvarena prava za srpski i ostali nealbanski narod na KiM, mi imamo 3.000 dana čekanja, izgovora, obmanjivanja i uskraćivanja osnovnih prava za naš narod na KiM. Predstavnici prištinskih vlasti su aprila 2013. godine stavili potpis i prihvatili obavezu da uspostave ZSO. Prihvatili su i plan implementacije Briselskog sporazuma u čijoj prvoj tački  stoji da će Vlada Kosova uskladiti pravni okvir kako bi se stvorili uslovi za formiranje Zajednice. Nakon više od dve godine odlaganja, u Briselu su avgusta 2015. godine stavili potpis upravo na principe, odnosno dokument kojim se reguliše pitanje usklađivanja zakonodavstva  u Prištini kako bi se uspostavila Zajednica srpskih opština”, rekao je Marić.

Po njegovim rečima, kredibilitet prištinskih institucija i političara visi o koncu jer snose odgovornost za nesprovođenje međunarodnih obaveza, ne samo u odnosu na srpski i ostale narode na Kosovu,  već imaju odgovornost i prema Briselu odnosno EU.

“Izjave aktuelnog predsednika vlade privremenih institucija u Prištini da neće biti realizovan deo sporazuma koji se odnosi na ZSO, ali ni bilo koji drugi iz prethodnog perioda, nailazi na negativne reakcije pojedinih međunarodnih faktora, pa smo tako mogli čuti i da su predstavnici SAD jasno rekli da istorija nije počela sa Aljbinom Kurtijem. Takođe smo čuli najnoviju poruku koju je poslao Metju Palmer da se mora naći način da se ispuni obaveza formiranja ZSO. Čak su i predstavnici EU zaduženi za dijalog jasnog stava da se prethodno preuzete obaveze iz dijaloga moraju ispuniti. Nadamo se da će ovakvi signali iz međunarodne zajednice, biti impuls da se ovaj proces odblokira”, naglasio je Marić.

Marić je izrazio zabrinutost zbog kontinuirane tenzije prema srpskom narodu na Kosovu i povećanog broja nasilnih incidenata.

“Jako nas brine sve veći broj etnički motivisanih incidenata, posebno onih usmerenih ka deci. Retorika pojedinih političara iz Prištine se mora promeniti jer je ona podstrek za kontinuiranu tenziju koja postoji prema srpskom narodu na KiM”, zaključio je Marić.

Izvor: Kosovo online

KiMLjubomir MarićZSOdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva