:

:

TV Most

clock

Januar 04, 2021   12:40

0

154

Maričić: Nastavljamo pregovore sa Bugarskom

Ministar pravde Severne Makedonije Bojan Maričić izjavio je da će ta zemlja nastaviti razgovore sa Bugarskom oko spornih pitanja, te da će oni biti nastavljeni sa aktuelnom, ali i sa bilo kojom budućom bugarskom vladom, prenosi MIA.

"Ponovno odlaganje početka pregovora EU sa Severnom Makedonije je velika greška. Mi smo ispunili sve preduslove za početak pregovora", rekao je Maričić.

Podsetio je da je makedonski premijer Zoran Zaev u više navrata rekao da ne postoji alternativa za evropske integracije, ali da to sme da bude na račun makedonskog identiteta i jezika.

Maričić je naglasio da će početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom značiti i dinamizacija reforme u svim oblastima jer bi i podrška Evropskoj uniji bila intenzivnija.

"To znači da neće biti nikakav zastoj u reformama, ali mi reforme ne sprovodimo za EU, već zbog naših građana", naveo je Maričić.

U realnosti, naglašava on, gubimo mnogo što nismo započeli taj intenzivan proces pregovora u bliskoj saradnji sa EU i partnerima u Briselu.

"Mnogo je bitno da se pronađe rešenje koje će štititi naše državne interese i koje će omogučiti oficijalni početak pristupnih pregovora sa EU", kazao je makedonski ministar.

Bugarska je u decembru ove godine blokirala početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom.

Vlasti u Sofiji tvrde da Skoplje ne sprovodi odredbe iz Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima koji su te dve zemlje potpisali 1. avgusta 2017. godina.

Sofija zahteva da se u dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, da makedonske vlasti odustanu od pretenzije za makedonsku manjinu u Bugarskoj i da u pregovaračkom okviru za Severnu Makedoniju bude sadržan dokument sa preciznim smernicama o sprovođenju međudržavnog sporazuma.

U Bugarskoj ove godine će biti održani i parlamentarni izbori, te mnogi makedonski mediji blokadu Sofije tumače kao deo predizborne kampanje bugarskih političara.

Izvor: Танјуг

Severna MakedonijaBugarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva