:

:

TV Most

Foto: Srpski telegraf

clock

Februar 07, 2020   10:04

0

204

Marinković: Tramp i Srbiju pita za Kosovo

Potpresednik srpskog parlamenta i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže da administracija Donalda Trampa ima razumevanje za poziciju Srbije kada je u pitanju Kosovo, ali i da su zainteresovani da dođe do kompromisnog rešenja.

 

“Oni potpuno podržavaju evropski put Srbije i, što je još važnije, pragmatični su po pitanju kompromisnog rešenja i priznaju da Srbija ima legitimne interese na KiM. Nadam se da će se ovo pitanje desiti za vreme Trampovog mandata, ali i mi mnogo više treba da podržimo našeg predsednika u njegovoj borbi za budućnost i rešenja koja će obezbediti bolji život i blagostanje građanima Srbije”, rekao je Marinković u razgovoru za Srpski telegraf.

Marinković je, kao i svake godine, prisustvovao Molitvenom doručku, a ove godine se, kako kaže, susreo sa više od 10 kongresmena i senatora,mahom republikanaca.

“Ono što je značajno jeste da postoji interesovanje za Srbiju, da se Srbija posmatra kao pouzdan partner i politički lider regiona. Svi oni znaju predsednika Vučića i zadivljeni su rezultatima ekonomskih reformi koje je on sproveo i privrednim rastom koji Srbija beleži. Sličnu politiku vodi i predsednik Tramp. Dakle, postoje preduslovi da Srbija dobije podršku SAD, ali je potrebno da budemo još više prisutni u Vašingtonu i radimo svakodnevno na izgradnji odnosa sa SAD”, rekao je  on.

Govoreći o reagovanjima na odluku Senata SAD kojom je odbijen opoziv predsednika Amerike Donalnda Trampa, Marinković kaže da je to maestralna pobeda Trampa.

“To  je i pokazatelj da, i pored velike medijske hajke i ogromnog pritiska i lažnih vesti, američki narod, prvenstveno, ceni rezultate njegove politike, koji se pre svega odnose na ekonomiju i zapošljavanje. Tramp je jednostavno nezaustavljiv i, što je najvažnije, uživa nepodeljenu podršku republikanske partije, što se i pokazalo prilikom glasanja, ali i to da je moguće da njegovu politiku podržavaju i neke demokrate, kao što je na primer uticajni senator Mančin iz Virdžinije. Rezultati glasanja su dočekani sa velikom euforijom i to pokazuje da Tramp u ovom trenutku uživa najveće poverenje Amerikanaca u proteklih pet godina”, naveo je Marinković

Prema njegovim rečima, Tramp je za tri godine uradio više nego prethodne dve administracije za dva mandata, odnosno 10 godina.

“Unapredio je prava veterana, povećao 20 odsto zaposlenost Afroamerikanaca, dao veliku nadu i podsticaj tzv. belim okovratnicima, jednostavno doprineo je da je nezaposlenost na najnižoj tački u istoriji i ponovo učinio da Amerika dobije mesto koje joj pripada na globalnom nivou. Učinio je Ameriku ponovo velikom, kako on i republikanci vole da kažu”, rekao je Marinković.

Izvor: Kosovo Onlajn, Srpski telegraf

Vladimir MarinkovićSADTrampKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva