:

:

TV Most

clock

Decembar 03, 2019   20:51

0

37

Marinković u SAD o dijalogu sa Prištinom

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković razgovarao je danas u Vašingtonu, u okviru zvanične posete SAD, s direktorom Službe Stejt departmenta za južnu i centralnu Evropu Dejvidom Kostelancikom o mogućnostima unapređenja i intenziviranja saradnje u brojnim oblastima između dve zemlje.

Marinković i Kostelancik su, kako je Tanjugu rečeno, razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, najavljenom bojkotu izbora dela opozicije i o dodatnom jačanju odnosa dve zemlje.

Marinković je istakao da je Srbija na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem posebno posvećana normalizaciji odnosa s Prištinom, kao i pronalaženju kompromisa, a Kostelancik je poručio da su SAD spremne da aktivnije učestvuju u cilju postizanja kompromisnog i održivog rešenja.

Direktor Službe Stejt Departmenta za južnu i centralnu Evropu je naglasio kako apsolutno ne podržava stav dela opozicije da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore i smatra da je takva izolacionistička pozicija u krajnjoj liniji neodgovorna prema građanima Srbije.

Marinković je naveo da je ispunjeno gotovo 90 odsto zahteva opozicije, kao i da su uloženi veliki napori da se postigne svrsishodni dijalog.

Kostelancik je naglasio da SAD podržavaju Srbiju na njenom evropskom putu i da će u tom smislu Srbija imati maksimalnu podršku.

Sagovornici su konstatovali pozitivan i uzlazni trend političkih i ekonomskih odnosa dve države koji se ogledaju u sve češćim susretima državnih zvaničnika na visokom nivou, velikim prisustvom američkih komanija, američkim investicijama u Srbiji, novim radnim mestima i donacijama.

Obe strane su se složile da je potrebno i dalje raditi na dodatnom jačanju bilateralnih odnosa u svim sferama.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva