:

:

TV Most

clock

Mart 22, 2023   12:12

0

130

Marinković: Važno izbeći zamrznuti konflikt, ZSO ključ opstanka Srba

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković izjavio je da je za Beograd važno da se izbegne zamrznuti konflikt i da se nada da će sada evropski partneri oštrije insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština koja je, kako dodaje, ključ opstanka Srba na KiM.

Marinković za Kosovo online kaže da je važno što je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu, pod pokroviteljstvom EU, prošao u dobroj, pristojnoj atmosferi.

"Za nas je važno da se izbegne zamrznuti konflikt i to je ono o čemu je predsednik Vučić govorio - da mi insistiramo i podržavamo normalizaciju odnosa, što znači da se mi i dalje zalažemo za stavranje ambijenta gde ćemo imati slobodan protok ljudi, roba, kapitala, razmenjivati mišljenja, dolaziti jedni kod drugih. To će biti neka vrsta procesa i puta ka finalnom političkom rešenju koje ne može da bude u srednjem roku, već u dugom roku, a koje bi obezbedilo dugoročnu stabilnost", kazao je Marinković.

Najbitnije za Beograd i ono što je najveći rezultat tih razgovora, smatra Marinković, jeste činjenica da je neophodno izbeći "palestinizaciju Kosova i palestinizaciju položaja Srba i južno od Ibra i severno na Kosovu i Metohiji".

"Mi moramo da insistiramo na implementaciji Briselskog sporazuma, Vašingtonskog sporazuma, svih onih međunarodnih sporazuma i ugovora koji su potrebni kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji mogli da budu prvenstveno bezbedni, kako bi mogli da normalno žive, rade, funkcionišu u uslovima koji su imanentni 21. veku, civilizacijskim dostignućima i na kraju krajeva, kako to kaže politički Zapad, evropskim vrednostima", naveo je Marinković.

Marinković kaže da Beograd očekuje od Prištine da će implementirati sve dogovoreno, iako je skeptičan.

Dodaje da se pokazalo da za šta god da se obaveže, a što treba da doprinese opstanku i ostanku Srba na KiM, Priština to apsolutno ne žele da uradi.

"Aljbin Kurti je u prethodnih nekoliko godina, koliko je premijer privremenih institucija, neskriveno insistirao na rešenjima koja imaju za cilj da se Srbi proteraju i da Srba nema na Kosovu i Metohiji. Pada u vodu ta njihova floskula o multietničkom društvu, ali nadamo se da su to i naši evropski partneri primetili i da će insistirati i da će ovog puta biti oštriji i insistirati na tome da ono što je dogovoreno da se to i implementira", ističe.

Kako dodaje, tu prvenstveno misli na Zajednicu srpskih opština, za koju kaže da je ključ opstanka Srba na KiM, kroz koju država Srbija može da finansira Srbe, da radi projekte i da garantuje njihov opstanak.

"To je najbitnije za dugoročno rešenje problema na Kosovu i Metohiji i svega onoga što se dešavalo tokom devedesetih godina. Srbija i predsednik Vučić imaju tu veoma konstruktivnu ulogu i pokazali smo da smo zainteresovani za investicije, za bolji život i Srba i Albanaca", kaže Marinković i dodaje da je Srbija to pokazala i na primeru šta se kod nas dešava - predsednik je najavio četiri milijarde stranih direktnih investicija samo u ovoj godini.

Smatra da saradnja Srba i Albanca i ako bude s druge strane iole konstruktivnosti, može da doprinese mnogo i to mnogo boljem položaju i Srba i Albanaca, ali i boljem položaju i razvoju celokupnog Balkana.

Izvor: Kosovo online; Foto: Alo

KiMVladimir MarinkovićZSOdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva