:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 27, 2023   12:01

0

57

Marinović: Mladi najmanje svesni posledica podele ličnih podataka na internetu

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da su mladi najmanje svesni posledica koje mogu nastupiti prilikom podele ličnih podataka na društvenim mrežama.

"Kada vi hoćete neki sadržaj da skinete sa društvene mreže, onda bi morala da se pročita politika privatnosti koju su svi ponuđači dužni da urade, međutim ta politika privatnosti se najčešće ne čita zato što je sitnijim slovima napisana na 15, 20 strana", rekao je Marinovič za T a n j u g.

Preporučio je da se politika privatnosti pročita bar prvi put kada se posećuje neka stranica i kada se skida neki sadržaj, zbog toga što će se na taj način preduprediti zloupotreba ličnih podataka.

Marinović je dodao da će se na taj način saznati koji je pravni osnov za prikupljanje podataka, koja je svrha obrade podataka, da li se podaci nekome prenose, koliko se podaci čuvaju i na koji način se mogu zaštiti prava u odnosu na podatke.

Smatra da građani nisu u dovoljnoj meri upoznati sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali dodaje da od kad postoji taj zakon, od 2004. godine, u početku nije bilo nekog interesovanja niti svesti o značaju ovog prava, ali sudeći po broju predmeta koji se javljaju u ovoj oblasti, kako pred prvostepenim organima vlasti u Srbiji tako i po broju žalbi, građani su sve zainteresovaniji i upoznatiji sa načinom zaštite prava.

Kada je reč o institucijama u Srbiji koji najviše krše zaštitu privatnosti, istakao je da je teško reći da li je više krše institucije, organi vlasti ili privatne kompanije, kao i kompanije koje preko društvenih mreža uzimaju podatke i obrađuju ih.

"Mogu da kažem da ima pritužbi na MUP, ali po jednom drugom osnovu, po osnovu brisanja podataka iz evidencije. Što se tiče kršenja podataka o ličnosti, skoro svi su tu u igri", izjavio je Marinović.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva