:

:

TV Most

Foto: N1

clock

April 04, 2019   16:42

0

300

Marković Amfilohiju: Vaše poruke su kletve

Crnogorski premijer Duško Marković obratio se pismom mitropolitu Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohiju rekavši da nije tačno da mu je dao blagoslov za izgradnju krstionice.

Duško Marković je napisao u pismu da se u decembru susreo sa mitropolitom Amfilohijom na njegov zahtev i da su, između ostalog, razgovarali i o uklanjanju kristionice na Prevlaci kod Tivta.
"Naprotiv, jasno je rekao da je to urađeno mimo njegovog znanja i blagoslova, i da je saglasan da se bespravno sagrađeno mora ukloniti. Ovo znaju i trojica ljudi koji su prisustvovali susretu – dvojica njegovih i moj saradnik", istakao je Marković. 

Poručio je Amfilohiju da se nezakonito građeni objekti ne mogu učiniti sakralnim, crkvenim i kulturnim dobrom.

"Takvim pristupom obesmišljava se celokupna ideja vere i poštovanja svetinja. A ta ideja, kao što znamo, ne može da teče odvojeno od poštovanja države i njenih zakona", ističe crnogorski premijer i napominje:

"Reč Božja zapoveda da se vernik moli za vlast u onom mjestu gde živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro. Po pravoslavnom učenju, ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku".

Marković je potom napisao da je "sa žaljenjem i razočaranjem primio mitropolitovu kletvu" i dodaje da time nije iznenađen.

"Upravo zbog toga ne možete se zaogrnuti porukama našeg vladike Petra Prvog Petrovića Njegoša, na kojeg se pozivate. Sveti Petar je mirio i ujedinjavao, molio i preklinjao u teškim vremenima zarad napretka, jedinstva i sloge među svojim narodom. Zato su njegove poruke poslanice i putokazi, a Vaše kletve i ništa više od toga", zaključio je crnogorski premijer u pismu upućenom Amfilohiju.

Izvor: RTS

AmfilohijeCrna GoraDuško Markovićkrstionica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva