:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Mart 09, 2021   10:58

0

81

Marković: Dokument da je Egipat priznao Kosovo ne postoji

Poslanik Jedinstvene Srbije (JS) i predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma sastao se danas u Hurgadi sa guvernerom provincije Crveno more Amr Hanafijem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji, kao i o statusu Kosova i Metohije.

 

Marković je ukazao da je Srbija dobila informaciju da u Egiptu ne postoji nikakav dokument da je ta država priznala nezavisnost srpske južne pokrajine, dok privremene prištinske institucije ubrajaju Egipat u zemlje koje su ih priznale, na osnovu jedne izjave bivšeg predsednika Morsija koju je dao tri nedelje pre odlaska sa vlasti.

“Srbiji bi jako značilo ako bi prijateljski Egipat zvanično dao saopštenje da takav dokument o priznanju Kosova ne postoji”, rekao je Marković, navodi se u saopštenju predsednika JS.

Dodao je da su najveći ratni zločinci na KiM danas u zatvoru u Hagu gde im se, kako je rekao, sudi za počinjena zlodela počinjena u južnoj pokrajini.

Guverner Hanafi je rekao da će po tom pitanju razgovarati sa svojim kolegama iz Vlade Egipta.

Marković i Hanafi su se saglasili da bilateralni odnosi dve prijateljske države idu uzlaznom putanjom, ali da postoji prostor za dalje jačanje ekonomskih odnosa.

Marković je kazao da je Srbija danas ekonomski stabilna i jaka država i da je druga u Evropi po broju vakcinisanog stanovništva zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ukazao je da Egipat i Srbija imaju mnogo prostora za jačanje ekonomske saradnje i da je nedavno potpisan sporazum za uvoz žita iz Srbije.

Dodao je da raste i broj turista iz Srbije, ali da treba još dosta razvijati i jačati privrednu saradnju.

Marković je pozvao Hanafija da sa političko-privrednom delegacijom u Srbiju kako bi intezivirali ekonomsku saradnju dve države.

Guverner regije Crveno more rekao je da će sa privredno - političkom delegacijom posetiti Srbiju u najkraćem roku.

Hanafi se saglasio da privredna saradnja između Egipta i Srbije može da se unapredi i izrazio zadovoljstvo zbog sve većeg broja srpskih turista koji posećuju Egipat i regiju Crvenog mora.

Marković je u Hanafiju preneo da će od 11. do 17. aprila 100 lekara specijalista i drugih medicinskih radnika iz više gradova u Srbiji biti na odmoru u egipatskom letovalištu Hurgada.

On je istakao da su zdravstveni radnici podneli najveći teret borbe protiv epidemije kovid-19 i dodao da je za ta putovanja obezbedio donatore.

U srpskoj delegaciji, koju predvodi Marković, su poslanik Života Starčević, načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.

Oni će u sredu i četvrtak boraviti u Kairu gde će se sastati sa poslanicima egipatskog parlamenta, sa zamenicom ministra turizma Egipta i sa guvernerom Gize.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva