:

:

TV Most

clock

Januar 27, 2021   9:38

0

179

Marković: Mi smo gubili države i dizali se iz pepela, ali je Svetosavlje uvek trajalo

Istoričar Predrag Marković kaže da su Stefan Nemanja i Stefan Prvovenčani stvarali državu, a Sveti Sava je ispunio duhovnim i kulturnim sadržajima. Mi smo gubili države, dizali smo se iz pepela, ali to Svetosavlje, ta duhovna dimenzija našeg identiteta, je uvek trajala, poručuje Marković.

Predrag Marković je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je Sveti Sava verovatno najviše uticao na naš nacionalni identitet.

"Jezik, kultura, književnost, zdravstvo, zakoni – to je sve Sveti Sava ostavio kao nasleđe svom narodu. Mi smo gubili države, dizali smo se iz pepela, ali to Svetosavlje, ta duhovna dimenzija našeg identiteta, je uvek trajala", naglasio je Marković.

Na pitanje zašto su se do Svetog Save i Srbi kao narod kolebali koje vere će biti, Marković kaže da je to bilo kao danas u globalnom svetu – postojale su velike sile na Istoku i Zapadu.

"Naši mudri vladari su gledali gde je korisnije za Srbe, koji da prihvate model i onda su napravili jednu genijalnu kombinaciju – duhovnost su uzeli sa Istoka, a kraljevsku krunu, institucija kraljevske krune je zapadna tekovina. Mi smo kombinovali Istok i Zapad, a najlepše se ta kombinacija vidi na prelepim freskama Raške škole – ti manastiri su spolja italijanski, a unutra vizantijski", rekao je Marković.

Govoreći o tome koje pouke iz tog doba bismo danas mogli da primenimo i može li se možda povući neka paralela sa sadašnjim vremenom zbog Istoka i Zapada, Marković kaže da bi voleo da možemo opet da uzmemo najbolje od dva sveta.

"Sada imamo više strana, sada imamo i naše prijatelje u Aziji kao što je Kina", dodao je Marković.

"Svetosavlje je temelj toga kako mi sebe doživljavamo kao narod"

Naglasio je da je Svetosavlje temelj toga kako mi sebe doživljavamo kao narod i temelj naše religioznosti – ono što našu veru razlikuje od drugih sestrinskih pravoslavnih vera. "To je ono što daje nešto posebno našoj duhovnosti i kulturi", istakao je Marković.

Odgovarajući na pitanje gde je danas narod Svetog Save, Marković kaže da on ne ide stopama njegovim.

"Zaboravlja se da je Sveti Sava bio svetski putnik. On je bio građanin sveta, obišao je ceo pravoslavni svet. Neverovatno koliko je on putovao u vreme kada je distanca koju prelazi putnik bila 30 kilometara dnevno. On je stigao do Svete zemlje. Sve ono što je za jednog pravoslavnog monaha bilo važno, sve je obišao", rekao je Marković i dodao da je sve dobro što je video na tim putovanjima, Sveti Sava doneo u Srbiju.

Praznik Svetog Save, kao školska slava, ustanovljen je 1.840 godine. Komunističke vlasti ukinule su ga, a od devedesetih opet se obeležava i praznuje. Ove godine prvi put onlajn.

"Sveti Sava je bio najsavremeniji mislilac svog vremena. Ne bi on imao problema nikakvog da i danas bude poznavalac sveta koji misli globalno i deluje lokalno", smatra Marković.

Večeras će svečano na Savskom trgu posle osam vekova Stefan Nemanja dobiti spomenik.

"Taj spomenik je vrlo neobičan, takvih spomenika nema u zapadnoj i srednjoj Evropi, njih ima samo u bivšim sovjetskim republikama i u regionu u Severnoj Makedoniji. Naš je mnogo grandiozniji i sjajniji od ovih u Skoplju", kaže Marković.

Na pitanje hoće li taj spomenik biti jedno od obeležja Beograda, Marković kaže da hoće sigurno.

"Sa tom veličinom i tim bljeskom pozlate biće obeležje Beograda kao što je Aleksandar Makedonski obeležje Skoplja", zaključio je Marković.

Izvor: RTS

SvetosavljeMarković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva