:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 22, 2020   13:00

0

53

Marković: Mitropolija i Amfilohije – jedina adresa za dijalog

Premijer Duško Marković kazao je da je razočaravajuće sve ono što se u Crnoj Gori dešavalo nakon usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u crnogorskom parlamentu.

Dijalog je, kaže Duško Marković, neupitan i poručuje da snažno želi i insistira da do njega dođe. Nemoguće je sada, kako je pojasnio, povući zakon i najavio da će se do kraja nedelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora. 

Poručuje da je Mitropolija crnogorsko-primorska jedina adresa za dijalog. 

Vlada će o zakonu, kako je rekao, razgovarati sa akterima unutar Crne Gore. O tome, poručuje, ne može odlučivati nijedan predsednik, pa ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Za nas je legitimna adresa za razgovor Mitropolija crnogorsko-primorska i mitropolit Amfilohije", rekao je Marković u Jutarnjem program TVCG. 

Dijalog je, kaže premijer, neupitan i on je temeljni princip kad postoje razlike. "Dijalog ne treba da nas udaljava, to je nešto na čemu snažno insistiram i želim da do njega dođe ili da se nastavi", rekao je crnogorski premijer.

"Paljenje zastave u Beogradu odnos prema državi"

Marković podseća na izjave sveštenstva da nema dijaloga dok Vlada Crne Gore ne povuče zakon.

"Vlada ne može da povuče zakon. Vlada predlaže, Skupština ga usvaja, a potvrđuje ga predsednik svojim potpisom. Ovaj zakon je prošao sve te procedure i on je u pravnom životu. Niko ne može da ga povuče", rekao je Marković.

Zakon, kaže, može biti osporen u celosti ili u pojedinim normama, ali kroz jasnu proceduru predviđenu za to.

"Kroz predlog za ocenu ustavnosti zakona ili u parlamentu da neka politička većina pokrene amandmane na izmenu zakona ili stavljanje tog zakona van snage do donošenja novog. Ne može crkva tražiti povlačenje zakona, jer nema ustavne mogućnosti za to", poručio je Marković.

Premijer je najavio da će se do kraja nedelje zvanično obratiti mitropolitu Amfilohiju za nastavak razgovora o onim pitanjima koja se ne razumiju ili o strahovima koji postoji, te da je država tu da garantuje da nema razloga za strahove i zablude.

Na pitanje kako vidi izlaz iz ove situacije, Marković je rekao kako su očekivanja da će litije i molebani biti dovoljno jak razlog da se zakon povuče, što pravno nije moguće.

"Otpor zakonu prerastao u obračun sa Crnom Gorom"

"Teško je u pitanje dovesti ustavnost zakona, jer ga je pozitivnim ocijenila Venecijanska komisija. Verujem da postoji razuma kod mitropolita da se sa Vladom nastavi razgovor o ovom važnom pitanju. Ovo nije samo pitanje zakona, već ukupnih društvenih odnosa u zemlji", rekao je premijer.

Uveren je da će mitropolit odoleti pritisku politizacije skupova radi osvajanja vlasti pre ili nakon izbora.

"Što se tiče Srbije, njih želimo kao pouzdanog i uspešnog suseda, da o pitanju razlika razgovaramo na državnom nivou, a ne preko medija i programiranih analitičara i intelektualaca", rekao je Marković.

Građanima je poručio da nema razloga za brigu.

Marković je rekao i da sva dešavanja koja su usledila nakon usvajanja zakona nisu bila samo otpor tom aktu, već je sve preraslo u obračun sa Crnom Gorom i njenim institucijama i pravom da država suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

"Taj atak i neviđenu propagandu, nosili su je akteri unutar zemlje, ali najdrastičnije i najbrutalnije akteri iz susjedne Srbije", rekao je Marković.

Paljenje crnogorske zastave u Beogradu je, kaže, jasan odnos o državi Crnoj Gori i njenom pravu da suvereno odlučuje o unutrašnjim pitanjima.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva