:

:

TV Most

Foto: Mondo

clock

Januar 29, 2023   21:39

0

116

Marković: Ne ulaziti u sledeći krug pregovora, dok se ne ispuni obećano

Srbija ne bi trebalo da ulazi u sledeći krug pregovora o Kosovu i Metohiji dok se ne ostvari ono što je obećano pre deset godina, smatra istoričar Predrag Marković i kaže da bi pre svega trebalo formirati Zajednicu srpskih opština i to sa vrlo širokim ingerencijama.

 

"Zajednica srpskih opština je nešto što treba da bude početni potez, pa posle da vidimo da li ćemo da prihvatimo (francusko-nemački predlog o rešavanju kosovskog pitanja)", rekao je Marković za T a n j u g  i dodao da bi za početak EU morala da pokaže ozbiljnost.

Marković kaže da je problem u tome što se stvari stalno postavljaju tako da smo mi ti koji zatežemo odnose i da smo strana koja ne želi sporazum, te naveo da je do sada većina predloga bila samo u korist Prištine koja, kako navodi, "odbija svaki kompromis".

"Vrlo su velike neke stvari na koje smo mi pristali. Briselski sporazum je niz ustupaka Prištini, koji su razumni i u cilju zaštite interesa srpske zajednice, ali nisu dobri sporazumi, jer su ultimatumi", rekao je Marković.

Smatra da su sporazumi koji su se nama nudili ultimatumi i dodaje da psihološki teško prihvatiti kao pregovore nešto što je ultimatum.

"Pregovorima koji su uspešni, kao što je bio Dejtonski sporazum, svako dobije nešto i svako gubi, a sada se očekuje da mi defakto napravimo svaki mogući ustupak Prištini, a da oni ne urade ništa", ocenio je Marković.

Izvor: T a n j u g

Predsrag MarkovićKiMZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva