:

:

TV Most

Foto: FB/ Predrag Marković

clock

Jul 23, 2019   9:03

0

279

Marković: Tužna nemoć međunarodne zajednice

Istoričar Predrag Marković rekao je za RTS da bi ga začudilo da ima živih svedoka "koje Haradinajevi mirotvorci nisu pobili". S obzirom da je on već puštan iz Haga može se desiti nešto potpuno paradoksalno - da se Ramuš Haradinaj vrati kao junak, kaže istoričar.

Obeležava se 20 godina od ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom na KiM, a na današnji dan Ramuš Haradinaj odlazi u Hag.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Predrag Marković kaže da oba događaja pokazuju tužnu nemoć i nešto gore na strani međunarodne zajednice.

"Koliko znam ubice žetelaca nisu pronađene, šta bi uradili Srbi da je neko ubio 14 albanskih žetelaca u Preševu", kaže Marković.

"Za braću Bitići Amerika nas gnjavi, oni su došli da se bore protiv Srbije, nisu stradali kao borci ali pokazuju tu neprincipijelnost u sprovođenju pravde. Životi žetelaca među kojima je bilo i dece ne vrede ništa, a životi tri borca za kosovsku nezavisnost su prioritet američke administracije", rekao je Marković.

Kaže da ga je začudilo da ima živih svedoka "koje Haradinajevi mirotvorci nisu pobili".

S obzirom da je on već puštan iz Haga može se desiti nešto potpuno paradoksalno - da se vrati kao junak, kaže istoričar.

Prema njegovim rečima, ako se vrati kao junak to će mu podići popularnost na predstojećim izborima na KiM.

Govoreći o novom ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan Harčenku, Marković kaže da je on provereni prijatelj Srba, a ovo postavljenje je jedan znak posebne naklonosti koji Rusija pokazuje prema Srbima.

Predsednik Srbije je pozvan kao poseban gost na narednu proslavu Dana pobede.

"Sada Rusi ističu ogromnu ulogu u zajedničkoj borbi protiv antifašizma", kaže on i dodaje da Rusija pamte naše savezništvo.

"Naša mađarska manjina je izuzetno lojalna državi" 

U poseti Srbiji boravio je mađarski predsednik Janoš Ader. Srbija i Mađarska nalaze se u periodu dobrih odnosa, a Mađarska nas podržava na putu ka EU.

Istoričar Predrag Marković je rekao da je to jedan od frontova koji smo stabilizovali.

"Naša mađarska manjina je izuzetno lojalna državi. Simbolički je važna činjenica da je glavna osoba u obaranju nevidljivog aviona bio Mađar a po opredeljenju srpski patriota - taj događaj pokazuje dobre odnose naše države sa Mađarskom", rekao je Marković.

Sama činjenica da predsednik Mađarske otvara spomenik pokazuje koliko je njima stalo do tih odnosa, smatra istoričar.

"Sibinjanin Janko je poslednji veliki pobednik nad Turcima. Neobično veliki junak da su ga svojatali razni narodi pa smo mi pričali da je on sin cara Dušana", kaže Marković.

Podsetio je da je od Husita "preuzeo" tehniku da se suprotstavi turskim trupama korišćenjem zaprežnih kola. Borba za Beograd je bila toliko dramatična da se pričalo da su strele pogađali ptice u letu, kaže istoričar.

Prva velika hrišćanska pobeda posle pada Carigrada je Beograd, zato je papa naredio da zvone zvona u crkvama u podne širom Evrope, kaže Marković.

Izvor: RTS

MarkovićKiMHaradinajmeđunarodna zajednica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva