:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Februar 21, 2020   16:33

0

246

Marković: U Crnoj Gori se krše prava Srba i SPC

Poslanica Vesna Marković ukazala je danas, na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču, da se krše ljudska prava Srba u Crnoj Gori, kao i da se tamošnja vlast diskriminatorski odnosi prema SPC, dok se građani mirnim protestima tome suprotstavljaju.

Marković je istakla da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja susednih zemalja, ali ima obavezu da štiti osnovna ljudska prava Srba koji žive u susednim zemljama i da skrene pažnju na njihovo kršenje.

Prema njenim rečima, odnos vlasti u Crnoj Gori je u prethodnim godinama bio najpre prikriven, a zatim potpuno otvoreno diskriminatorni prema pripadnicima srpskog naroda i prema svima koji govore srpski jezik, kao i prema vernicima SPC.

"Ovakva situacija, pored toga što može da ugrozi demokratske procese i bezbednosnu stabilnost u toj zemlji, može da naruši i saradnju među državama u region”, navela je Marković u svom obraćanju, a navedeno je u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Ona je navela da je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica izazvalo veliko protivljenje građana Crne Gore, koje izražavaju kroz mirne, masovne demonstracije.

"Građani izražavaju zabrinutost, a to je posledica nedovoljnog uvažavanja standarda ljudskih i manjinskih prava od strane vlasti u Crnoj Gori", rekla je Marković.

Ona je rekla da se u Crnoj Gori krše međunarodni standardi, navodeći da se to odnosi na onemogućavanje delotvornog učešća pripadnika srpskog naroda u javnom životu, što je, kaže, u suprotnosti je sa Preporukama iz Lunda Visokog komesara za nacionalne manjine OEBS-a.

Pored toga, navodi da su rešenja Zakona o slobodi veroispovesti u suprotnosti su sa Zajedničkim smernicama Venecijanske komisije i OSCE/ODHIR o pravnom personalitetu verskih zajednica, kojima je, kaže, izričito predviđeno da država, u slučaju da novi zakoni ne štite stečene interese, mora da demonstrira objektivne razloge koji bi opravdali promene u postojećem zakonodavstvu i da ne zadire u slobodu veroispovesti više nego što je striktno potrebno u svetlu tih objektivnih razloga.

"Rešenja iz Zakona o slobodi veroispovesti su diskriminatorna, jer se isključivo odnose na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije SPC u Crnoj Gori”, navela je Marković.

Dodala je da je pravi subjektivitet Rimokatoličkoj crkvi, Islamskoj zajednici i Jeverskoj zajednici, koje takođe nisu bile prijavljene prema odredbama Zakona iz 1977. godine, izričito priznat ugovorima koje su zaključile sa državom.

"Osim što unosi izuzetnu dozu pravne nesigurnosti, jer, u uslovima kada katastarskih knjiga nije bilo, nije moguće obezbediti dokaze o vlasništvu za verske objekte stare više vekova, Zakon takvim rešenjem neposredno krši prava, naročito eparhija SPC u Crnoj Gori, jer je ostalim crkvama i verskim zajednicama koje tradicionalno deluju u Crnoj Gori, a koje sa državom imaju zaključene sporazume, tim sporazumima zagarantovano vlasništvo nad njihovom imovinom", navela je Marković.

Na taj način, kaže ona, Zakon direktno protivreči i stavovima Specijalnog izvestioca za slobodu veroispovesti UN koji, dodaje, stoji na stanovištu da prenošenje imovine crkava i verskih zajednica na državu očigledno nije u skladu sa međunarodnim standardima slobode veroispovesti.

Izvor: Танјуг

OEBSVesna MarkovićSPCCrna GoraZakon o slobodi veroispovesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva