:

:

TV Most

Foto: Kosovo onlajn

clock

Septembar 19, 2023   13:28

0

103

Marković: Verbalna nota kojom se Priština žali na Lajčaka je marketinški potez

Verbalna nota koju je Priština uputila članicama EU u kojoj se žali na evropskog izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka je marketinški potez Prištine da bi kupila vreme i odložila obavezu primene postignutih sporazuma, navodi za Kosovo onlajna politikolog Igor Marković iz NVO ,,Aktiv".

,,Ovo zapravo nije prvi put da se predstavnici Prištine žale na činjenicu da je Miroslav Lajčak posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine. Nekadašnji argument bio je da je Miroslav Lajčak predstavnik zemlje koja nije priznala Kosovo, i to je dugo korišćeno u svrhu otkazivanja primene određenih sporazuma koji su potpisani u procesu normalizacije odnosa", ocenjuje Marković. 

On slanje note predstavnicima država članica EU u kojem daju svoje viđenje poslednje runde dijaloga i optužuju Lajčaka da je ,,na strani Srbije" u pregovaračkom procesu, vidi ,,kroz prizmu jednog očajničkog pokušaja da se skrene pažnja sa činjenice da obaveze koje su preuzete iz Briselskog i Ohridskog sporazuma nisu primenjene od strane Prištine". 

,,Ovaj marketinški potez zapravo je sproveden da bi se kupilo vreme. Jasno je da  Brisel vrši veliki pritisak na Prištinu kada je reč o formiranju ZSO, i to je bila jedna od ključnih stavki za koje je Brisel insistirao da se implementira. Pokazalo se da još jednom da je ovaj proces kojim posreduje Brisel bio neuspešan, upravo zbog činjenice da Priština nije želela uopšte da razgovara o primeni implementacije sporazuma o ZSO", navodi Marković. 

Dodaje da  je zanimljivo da se u toj noti, koja je pisano na engleskom jeziku, uporno koristi izraz ,,Kosova”, što je, kako kaže, nepravilno na engleskom jeziku i suprotno je diplomatskim pravilima.

,,S druge strane, Ohridski sporazum je u noti, koja je na engleskom jeziku, spominjan u albanskom nazivu, dakle ,,Oher", umesto Ohrid. To pokazuje jednu vrstu klasične neozbiljnosti i pretpostavljam užurbanosti prilikom pisanja takve vrste dokumenta, što u krajnjoj instanci zapravo predstavlja pravu sliku odsustva srategije Prištine, kada se radi o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine", ističe Marković. 

On smatra da će u narednom periodu Brisel doneti odluku o novim merama za Kosovo, koje bi mogle da idu u pravcu ograničavanja pristupa Prištine određenim budžetskim sredstvima EU, što se, kako kaže, već jednom desilo.

,,Vidimo da SAD svoje investicije znatno smanjuju, pretpostavljam da će to biti slučaj i sa EU, ali je upitno da li će takve mere imati praktične posledice, imajući u vidu kako se Aljbin Kurti trenutno ponaša kada govorimo o dijalogu Beograda i Prištine", navodi Marković. 

Izvor: Kosovo onlajn; foto: Kosovo onlajn

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva