:

:

TV Most

Foto: Tasnim Njuz

clock

Januar 24, 2020   12:09

0

169

Marš protiv američke vojske u Bagdadu

Hiljade Iračana okupilo se u centru Bagdada na poziv uticajnog šitskog sveštenika, zahtevajući da američke trupe napuste zemlju usled eskalacije tenzija nakon ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija.

 

Učesnici antiameričkog marša počeli su da se okupljaju u petak rano ujutru na centralnom trgu u Bagdadu i u blizini univerziteta.

Nosili su državne zasatve i uzvikivali parole protiv SAD i Izraela. Ispred postavljene bine pisalo je "Napolje Amerika".

Snage bezbednosti zatvorile su glavne puteve i mostove u Bagdadu, a Zelena zona u kojoj se nalaze diplomatska predstavništva blokirana je betonskim barikadama.

Ispred američke ambasade stoji natpis "Ne prelazite ovu barijeru, koristićemo preventivne mere protiv svakog pokušaja prelaska", prenosi Rojters.

Građane je na marš pozvao uticajni šitski sveštenik i političar Muktada al Sadr, u nameri da se izvrši pritisak na Vašington da povuče američke trupe iz zemlje i regiona, nakon ubistva generala Kasema Solejmanija.

Učesnici marša su zaobišli trg Tahrir koji je postao simbol višemesečnih protesta protiv iračke vladajuće elite.

Agencija Rojters piše da se učesnici antivladinih demonstracija plaše da bi marš mogao da zaseni njihove odvojene proteste protiv iračke prošitske vlade podržane od Irana.

Izvor: RTS

IrakprotestSADamerička vojskaBagdad
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva