:

:

TV Most

Foto: Танјуг/AP

clock

Novembar 16, 2019   14:02

0

268

Mas: Balkan među zadacima nemačkog predsedavanja EU

Nemačka u julu iduće godine preuzima predsedavanje Evropskoj uniji, a ministar spoljnih poslova Hajko Mas najavljuje da će jedan od zadataka Berlina biti stabilizacija Zapadnog Balkana kroz približavanje EU.

"Veliki zadaci su pred nama: sprovođenje fer trgovinske politike, oblikovanje što bližih budućih veza s Velikom Britanijom, podrška našim istočnim i južnim susedima u reformama i stabilizacija Zapadnog Balkana kroz približavanje Evropskoj uniji", naveo je Mas u autorskom tekstu za "Frankfurter rundšau".

On je rekao da će se Nemačka zalagati za jaku i suverenu Evropu koja će u spoljnoj politici delovati odlučnije i više strateški.

U godini kada se održavaju predsednički izbori u SAD, EU, smatra Mas, mora više da se uloži u transatlantsko partnerstvo.

Najavio je i samit Kine i EU u septembru 2020. godine.

EU, po njegovom mišljenju, treba da deluje brže i efikasnije u upravljanju krizama u Siriji, Libiji i zoni Sahela u Africi.

Mas kaže i da Nemačka želi da tokom predsedavanja osnuje centar za civilno upravljanje krizama koji bi ojačao ulogu Evrope kao sile mira, kao i da učini napredak da se formira zajednički glavni štab za misije zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

"Evropa mora da preuzme više odgovornosti za svoju bezbednost. Tu želimo još tešnju saradnju u razvoju zajedničkih kapaciteta. Jaka Evropa kao deo jakog NATO-a - to je naš cilj", rekao je Mas.

Izvor: Танјуг

Hajko MasEUNemačkaZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva