:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 13, 2019   11:13

0

48

Mas: Nemačka za skori nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da se Nemačka zalaže da uskoro počnu pregovori Beograda i Prištine na inicijativu Evropske unije, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum, koji bi omogućio približavanje EU.

 

Mas je u intervjuu za Dojče vele ponovio stav Berlina da razmena teritorija ili promene granica ne bi doprineli stabilnosti u regionu.
Upitan kako vidi "alternative EU integracijama", poput mini Šengena, norveškog modela, Mas je rekao da Nemačka ne vidi nikakvu alternativu pristupnom procesu.
"Ne vidimo nikakvu alternativu, ako želimo i dalje da pružamo podsticaje ozbiljnim i održivim reformama, poput onih koji se odnose na sektor pravne države. Pitanje može li se trenutni proces poboljšati, prema mom mišljenju, jeste jedno sasvim drugo pitanje", naveo je Mas.
On je dodao da od jačanja dobrosusedskih odnosa i ekonomske saradnje profitiraju sve zemlje Zapadnog Balkana i da ti procesi jačaju kompletan region.
Mas je istakao i da je za Nemačku više nego jasno da su zemlje Zapadnog Balkana deo Evrope. "Njihova budućnost bi trebalo da bude unutar Evropske unije", rekao je Mas.
On je pred odlazak u posetu Severnoj Makedoniji rekao da je, posle neuspeha Skoplja i Tirane da dobiju datum za početak pregovora, važno da te dve zemlje bez zastoja nastave reformske procese i da pokažu napretke na tom putu.
Mas je rekao i da Nemačka, uprkos nekim razlikama u mišljenju, želi konstruktivnu saradnju s Rusijom i da razume koliko je važno održavanje dobrih odnosa i negovanje prisnih kulturnih veza. "To se ne kosi s članstvom u Evropskoj uniji", rekao je Mas u intervujuu za Dojče vele.
On kaže da Evropska unija predstavlja život u slobodi, bezbednosti i relativnom blagostanju i da niko ne može da ponudi sličan model.
Podseća da je EU u regionu prisutna svojim milijardama pomoći i brojnim savetodavnim instrumentima i da je daleko najvažniji donator, a da se samo Nemačka dodatno na bilateralnom nivou godišnje angažuje sumom koja doseže trocifreni milionski nivo.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva